ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαγγελματικό Restart μετά ή... με αφορμή την πανδημία

20 Μαίου 2020, 07:00

images

Η άποψη που υπήρχε για την επαγγελματική σταδιοδρομία παλαιότερα, ότι το άτομο διαλέγει ένα επάγγελμα και παραμένει σε αυτό όλη του τη ζωή,  τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Αρετή Βεργούλη, "όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της  οικονομικής κρίσης, προχώρησαν σε αλλαγή καριέρας, είτε γιατί έχασαν την εργασία τους είτε γιατί οι ίδιοι το ήθελαν. Σε πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι και η  τωρινή πανδημία, οδήγησε πολλούς να σκέπτονται να προχωρήσουν σε αλλαγή επαγγέλματος. Ένας στους δύο που του έθεσαν την ερώτηση, απάντησαν ότι σκέπτονται να αλλάξουν επάγγελμα.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι, για τους οποίους κάποιοι  επιλέγουν να προχωρήσουν σε αλλαγή σταδιοδρομίας, μετά την καραντίνα;

Η αναζήτηση εναλλακτικών –πέραν της κρατικής παρέμβασης– τρόπων για την ανακούφιση των ατόμων που πλήττονται από την ανεργία διαγράφεται επιτακτική. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός πως το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ (εκτίμηση πληθυσμού άνω των 60 ετών: 2,1 δισ. το 2050 vs 0,5 δισ. το 1990, σύμφωνα με μελέτη του National Department of Economic and Social Affairs), εξάγεται το συμπέρασμα πως ο σύγχρονος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του πιθανότατα δε θα μείνει σε ένα επάγγελμα. Οι αλλαγές στη σταδιοδρομία στα επόμενα χρόνια δε θα αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Τα νέα δεδομένα  στο χώρο της εργασίας, που υπήρξαν λόγω του κορωνοιού ( καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας εκ περιτροπής εργασία, εργασία από το σπίτι) δημιούργησαν σε κάποιους, ανασφάλεια καθώς η προσαρμογή σε αυτά αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, οδηγώντας σε αξιολόγηση για το αν θέλουν να παραμείνουν στο επάγγελμα που αρχικά διάλεξαν. Σε κάποιους άλλους όμως λειτούργησαν με θετικό πρόσημο, δείχνοντας τις νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία σήμερα και πως θα μπορούσαν να εργασθούν διαφορετικά ή και σε άλλους τομείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά,  μετά από δύσκολες περιόδους, όπως αυτής της πανδημίας, τα άτομα προχωρούν σε ένα αναστοχασμό, που φέρνει ένα «ξεκαθάρισμα» για το χρειάζονται και τι όχι.

Η αλλαγή του επαγγέλματος αποτελεί την ανάγκη για ένα «νέο ξεκίνημα», μια «νέα αρχή» και εκφράζει την επιθυμία μιας γενικότερης αλλαγής για τη ζωή τους που   «με το βλέμμα στο μέλλον»,  ξορκίζουν τον φόβο του θανάτου, που προκάλεσε η πανδημία. Γίνεται ένας απολογισμός με ποικίλες σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές που λειτουργούν καθοριστικά για την πορεία του ατόμου τα επόμενα χρόνια. Ο φόβος για τον θάνατο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ζωή, για δημιουργία. Τα άτομα αυτά αισθάνονται την  ανάγκη  να πραγματοποιήσουν μια ουσιαστική επαγγελματική αλλαγή, να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα .  

Πως όμως θα γίνει ένα πετυχημένο restart της καριέρας; Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας;

Είναι πολύ σημαντικό όποιος αρχίσει ένα καινούργιο επάγγελμα να μην ξεκινήσει με υψηλές προσδοκίες και να είναι προετοιμασμένος ότι θα βρεθεί σε θέση αρχαρίου με σημαντικά νεότερους συναδέλφους· ωστόσο, συχνά η ισχύς υπερνικάτε από το πάθος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν τελικά κάποιος επιλέγει τον δρόμο μιας καινούργιας σταδιοδρομίας  και κυρίως στη μέση ηλικία, βιώνει την εμπειρία αυτή αναζωογονητικά και γίνεται ιδιαίτερα αξιόλογος στη νέα του εργασία Είναι αυτό που εύστοχα, χρόνια πριν, είχε περιγράψει ο George Bernand Shaw: οι άνθρωποι που πετυχαίνουν σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτοί που βγαίνουν έξω και αναζητούν τις καταστάσεις που τους ταιριάζουν, και αν δεν μπορούν να τις βρουν, τις δημιουργούν οι ίδιοι.

Συμβουλές από την ειδικό

ØΔιατηρήστε ανοιχτές τις επιλογές σας.

ØΠροσπαθήστε ακόμα και αν δε γνωρίζετε το αποτέλεσμα.

ØΠροχωρήστε μπροστά και ας κάνετε λάθη. Η αποτυχία είναι βαριά αλλά το κενό βαρύτερο.

ØΔημιουργήστε τη δική σας τύχη.

ØΣκεφτείτε, κάντε λίστες με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας.

ØΒρείτε τους δικούς σας ρεαλιστικούς στόχους, βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους. Μικρά βήματα ίσων όμορφο ταξίδι.

ØΠαρακολουθήστε διαδικτυακά ακαδημαϊκά μαθήματα.

ØΕπικεντρωθείτε στην εύρεση λύσεων και όχι εμποδίων.

ØΑξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε.

ØΑπολαύστε τη ζωή. Καλή ζωή είναι η ισορροπημένη ζωή.Σχετικά Άρθρα