ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διπολική διαταραχή: Βρέθηκε νέα γενετική προδιάθεση

18 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Ερευνητές από Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Αυστραλία, με επικεφαλής τη Δρ Τζιοβάνα Φίκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη και δημοσίευση στο περιοδικό «European Neuropsychopharmacology» που συσχετίζει την ηλικία της μητέρας με την τάση του παιδιού να παρουσιάσει διπολική διαταραχή. Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία 13,43 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων οι 217.089 είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες (πάνω των 45 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο (κατά 29%) να αποκτήσουν παιδί με τέτοια ψυχική πάθηση, σε σχέση με τους πατέρες 25 έως 29 ετών, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με διπολική διαταραχή, σε σχέση με τις γυναίκες 25-29 ετών. Όσον αφορά τους πολύ νέους γονείς έως 20 ετών, ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με διπολική διαταραχή είναι αυξημένος κατά 23% για τις μητέρες και 29% για τους πατέρες αντίστοιχα.

«Η ηλικία των γονέων είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολλά πράγματα, όπως τη γονιμότητα και μερικές νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αυτό που βρήκαμε, είναι ελαφρώς ασυνήθιστο, επειδή τόσο οι νεότεροι όσο και οι γηραιότεροι γονείς έχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή. 

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά υπαρκτός. Μπορούμε να εικάσουμε ότι για τους νεότερους γονείς παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη υποστήριξης, το στρες ή ανοσολογικοί παράγοντες, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς ίσως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η Δρ Φίκο.


Σχετικά Άρθρα