ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοια: Χαρτογράφηση της ασθένειας που απειλεί όλους μας

11 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η άνοια είναι μια σειρά από διαταραχές που δημιουργούν στο άτομο γνωστικά προβλήματα. Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ που αποτελεί νευροεκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας ή και νεότερων ανθρώπων. Το CDC αναφέρει ότι 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έπασχαν από Νόσο Αλτσχάιμερ το 2020, ενώ εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί σε 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά με ήπια συμπτώματα, όπως η μείωση της μνήμης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι αυτό το σύμπτωμα είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, καθώς η άνοια δεν οφείλεται πάντοτε για την απώλεια μνήμης. Ωστόσο, εάν η ασθένεια εξελιχθεί, μπορεί να γίνει σοβαρή, δηλαδή μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να μην μπορούν να αναγνωρίσουν στενούς φίλους ή την οικογένειά τους και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή, απόλυτη θεραπεία για τη νόσο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων την προκαλούν. Ως εκ τούτου, οι κλινικοί γιατροί εστιάζουν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου στους ανθρώπους και στη βοήθεια τους να διαχειριστούν τα συμπτώματά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει μεγαλύτερη δέσμευση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει σχετικά: 

«Η άνοια κλέβει τη μνήμη, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους από εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά επίσης κλέβει κι από εμάς τους υπόλοιπους τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Ο κόσμος αποτυγχάνει να διαχειριστεί τους ανθρώπους με άνοια και αυτό μας πληγώνει όλους. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα σαφές σύνολο στόχων για τη βελτίωση της φροντίδας των ατόμων με άνοια. Δεν αρκούν όμως μόνο οι στόχοι. Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα με άνοια μπορούν να ζήσουν με την υποστήριξη και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει».

Ανάμεσα στους παράγοντες που θεωρούνται προληπτικοί για την εμφάνιση γενικά άνοιας είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη, η κοινωνικότητα, το διάβασμα και η έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης των ηλικιωμένων. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί το άτομο σε νευρολόγο και να λάβει έγκαιρα θεραπεία η οποία δεν θα αποτρέψει αλλά θα καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου επί αρκετά χρόνια.Σχετικά Άρθρα