ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγχος για να παίρνουμε πάντα την πιο σωστή απόφαση...

31 Αυγούστου 2026, 10:00

images

Καθημερινά καλούμαστε να πάρουμε αμέτρητες αποφάσεις, από το τι θα φάμε μέχρι το αν θα πάμε σε μια κοινωνική εκδήλωση. Όταν, όμως, σκεφτόμαστε υπερβολικά κάθε επιλογή και τις πιθανές συνέπειές της, είναι εύκολο να αισθανθούμε μπλοκαρισμένοι ή εξαντλημένοι. Πολλοί πιστεύουμε ότι η ευτυχία εξαρτάται από το να παίρνουμε πάντα τη «σωστή» απόφαση. Η ψυχίατρος Sue Varma υποστηρίζει, όμως, ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται σε μία τέλεια επιλογή. Αντίθετα, προκύπτει όταν επιλέγουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή. Η απόφαση μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά μπορεί να είναι αρκετά καλή.

Για να περιορίσει την υπερανάλυση και την κόπωση από τις συνεχείς αποφάσεις, η Varma προτείνει τον «κανόνα των τριών», ένα απλό πλαίσιο που βοηθά να περιορίζουμε τις επιλογές και να προχωρούμε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Όταν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να αποφασίσει. Αντί να εξετάζουμε κάθε πιθανότητα, ας επιλέξουμε  τις τρεις καλύτερες μέσω της σύγκρισης τους . Με αυτόν τον τρόπο, μια περίπλοκη απόφαση γίνεται πιο διαχειρίσιμη.

Επίσης, υπερβολική σκέψη μπορεί να παρατείνει μια απόφαση χωρίς απαραίτητα να τη βελτιώνει.Μία καλή ιδέα, επομένως, είναι να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο: τρία λεπτά για μια απλή επιλογή, τρεις ώρες ή ημέρες για κάτι σημαντικότερο και εβδομάδες ή μήνες για μια μεγάλη απόφαση, όπως μια μετακόμιση.

Οι συμβουλές μπορούν να είναι χρήσιμες, αλλά οι υπερβολικά πολλές απόψεις συχνά προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε έως τρία άτομα που γνωρίζουν τις αξίες μας και των οποίων τη γνώμη εκτιμάμε πραγματικά. Η κόπωση από τη λήψη αποφάσεων είναι πολύ συνηθισμένη. Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνουμε μέσα στην ημέρα, τόσο δυσκολότερο μπορεί να γίνεται να συγκεντρωθούμε, να δράσουμε αποτελεσματικά και να αποφύγουμε την αναβλητικότητα.

Ο «κανόνας των τριών» ενθαρρύνει επίσης να βασίζουμε τις αποφάσεις μας περισσότερο στις αξίες και τις προτεραιότητές μας παρά στην προσωρινή μας διάθεση. Μια δύσκολη επιλογή δεν είναι απαραίτητα λανθασμένη μόνο και μόνο επειδή μας προκαλεί δυσφορία.

Για καλύτερη λήψη αποφάσεων, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ύπνος. Όταν είμαστε ξεκούραστοι, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδρούμε παρορμητικά και μπορούμε να αξιολογούμε πιο καθαρά τις επιλογές μας.

Τελικά, ο στόχος δεν είναι να παίρνουμε πάντα την τέλεια απόφαση, αλλά να παίρνουμε μια αρκετά καλή απόφαση, με τα δεδομένα που έχουμε, και να προχωράμε. Όπως επισημαίνει η Varma, μια δύσκολη επιλογή μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσφορία, αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο όφελος μακροπρόθεσμα.


Σχετικά Άρθρα