ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμορφο δέρμα με την χρήση ενός εξωτικού φρούτου

06 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Τα μάνγκο αποδεικνύονται σύμμαχος στη μάχη κατά της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Τα εξωτικά αυτά φρούτα και ιδίως μια συγκεκριμένη ποικιλία τους, τα Ataulfo, που είναι μικρού μεγέθους και χρυσού χρώματος, περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή καθώς και ασκορβικά και φαινολικά οξέα, κυρίως χλωρογενικό, πρωτοκουτικό και βανιλικό.

Προηγούμενη μελέτη είχε αναφέρει ότι το εκχύλισμα μάνγκο σε ποντίκια απέτρεψε το σχηματισμό ρυτίδων μέσω της αναστολής της επιδερμικής πάχυνσης και της αύξησης των στρωμάτων κολλαγόνου. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει πρώτη τις επιπτώσεις από την κατανάλωση μάνγκο στο ανθρώπινο δέρμα.

«Υπολογίσαμε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση 85 γρ (μισή κούπα) και 250 γρ. μάνγκο τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 16 εβδομάδες στον σχηματισμό ρυτίδων, την εκδήλωση ερυθήματος (ερυθρότητα του δέρματος) και μεταβολές στα καροτενοειδή του δέρματος, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Hackman, Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις διαφορετικές ποσότητες κατανάλωσης μάνγκο,  ανέρχονταν σε 28, με τύπο επιδερμίδας ΙΙ (ανοιχτόχρωμη) ή ΙΙΙ (προς σκούρα) κατά την κλίμακα Fitzpatrick, στην οποία προκαλείται ευκολότερα έγκαυμα παρά μαύρισμα. Τις εβδομάδες 0, 8 και 16, ελήφθησαν φωτογραφικά πορτραίτα των γυναικών, με τα οποία ποσοτικοποιήθηκαν για μεγαλύτερη ακρίβεια οι ρυτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και το ερύθημα στα μάγουλα. Τα καροτενοειδή της επιδερμίδας μετρήθηκαν με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ανάκλασης.


Σχετικά Άρθρα