ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμορφα χέρια με έξυπνες επιλογές...

24 September 2021, 16:00

images

Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι η ηλικία της γυναίκας φαίνεται από το λαιμό και τα χέρια. Και δεν είχαν άδικο αφού το δέρμα σε αυτές τις δύο περιοχές του σώματος υποβάλλεται σε διαφορετικού τύπου ...δοκιμασίες.

Ο μεν λαιμός κινείται συνεχώς με αποτέλεσμα να κάνει οριζόντιες ρυτίδες από τη νεαρή συχνά ηλικία, τα δε χέρια κάνουν τα πάντα! Αγροτικές και άλλες εργασίες, πλύσιμο πιάτων, συχνή απολύμανση των ίδιων των χεριών αλλά και καθαρισμό όλου του σώματος και λούσιμο των μαλλιών είναι μόνο μερικές από τις εργασίες που καταπονούν το δέρμα τους. Ενώ η πιο επιζήμια όπως δείχνουν πολλές μελέτες είναι η καθημερινή επαφή με χημικά καθαριστικά που στερούν από το δέρμα κάθε στοιχείο ενυδάτωσης και ελαστικότητας.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, τα χέρια μας δεν θα έπρεπε να έρχονται ποτέ σε άμεση επαφή με τα καθαριστικά για το σπίτι. Κανονικά, αναφέρουν, πρέπει να φοράμε γάντια για κάθε οικιακή εργασία, από το πλύσιμο των πιάτων ως το καθάρισμα των τζαμιών και το μαγείρεμα.

Ειδικά δε για το μαγείρεμα, η επαφή με εσπεριδοειδή, αλκοόλ και κάποια λαχανικά όπως είναι οι μπάμιες, δημιουργούν σε κάποιους ακόμα και αλλεργίες. Οι ειδικοί συστήνουν λοιπόν να υιοθετήσουμε την πρακτική των επαγγελματιών μαγείρων που όταν πρόκειται να κάνουν μια παρασκευή με τα χέρια τους, βάζουν πάντα γάντια. Αυτοί το κάνουν βέβαια για λόγους καθαριότητας αλλά και τα δικά μας χέρια έχουν πολλά να ωφεληθούν από τη χρήση γαντιών σε υγεία και ομορφιά.

Επίσης, ειδικά στους μήνες της πανδημίας, οπότε αρχίσαμε να πλένουμε ακόμα συχνότερα τα χέρια μας και να τους βάζουμε συνεχώς αντισηπτικά, η επιδερμίδα τους ταλαιπωρείται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να γερνά πρόωρα. Μια επάλειψη με ενυδατική κρέμα χεριών κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τα ανακουφίσουμε. Το ιδανικό, λένε οι ειδικοί, είναι να βάζουμε λίγη κρέμα μετά από κάθε πλύσιμο. Αλλά ποιος έχει χρόνο και διάθεση να το κάνει αυτό;

Σχετικά Άρθρα