ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακές συνήθειες που κάνουν κακό στην ομορφιά αλλά και την υγεία

17 Φεβρουαρίου 2020, 16:05

images

Αν τρώτε τα νύχια και τα ...πετσάκια, αν τραβάτε πετσούλες από τα χείλια σας, αν "σπάτε" τα σπυράκια μόνες σας κι αν ξυρίζετε τις μασχάλες σας με το ξυραφάκι της αδελφής ή της φίλης σας, σκεφτείτε το πιο προσεκτικά και αναθεωρήστε!

Η ομορφιά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανθυγιεινές συνήθειες, να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την καθαριότητα, να κάνουμε αψυχολόγητες κινήσεις και να περιμένουμε να έχουμε ομορφιά! 

Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη που γίνονται σε αυτό το επίπεδο:

-Τρώμε τα νύχια και τα πετσάκια στο πλάϊ. Τι αποτέλεσμα είναι άσχημο μανικιούρ αλλά όχι μόνον αυτό. Η συχνή επαφή του στόματος με τα δάχτυλα και τα νύχια (όπου υπάρχουν ως γνωστό σχεδόν πάντα πολλά μικρόβια), μας βάζει σε κίνδυνο μολύνσεων που θα μεταφερθούν αρχικά στο στόμα και αμέσως μετά σε όλο τον οργανισμό. Ειδικά δε αυτήν την εποχή, οι ιώσεις μεταδίδονται με τον τρόπο αυτό πολύ εύκολα!

-Κάθε σπυράκι ή μαύρο στίγμα που εμφανίζεται στο πρόσωπό μας, όχι μόνο το αγγίζουμε συνεχώς αλλά και το πατάμε με την πρώτη ευκαιρία. Μέγα λάθος διότι τα χέρια μας έχουν μικρόβια. Και κάθε φορά που αγγίζουμε ένα σπυράκι με αυτά, δημιουργούμε τις συνθήκες για να μολυνθεί, να γίνει μεγαλύτερο και να εξαπλώσει το πρόβλημα στο πρόσωπο.

-Σκάνε τα χείλια μας από το κρύο ή άλλο λόγο και αντί να τους βάζουμε ένα απλό, φαρμακευτικό βούτυρο κακάο, τα δαγκώνουμε και τραβάμε τα πετσάκια με τα χέρια. Καθώς όμως τα χείλη έχουν πολύ λεπτή, ευαίσθητη επιδερμίδα, τα πληγώνουμε και τα εκθέτουμε σε μολύνσεις.

-Μοιραζόμαστε το ντουζ με τη μητέρα, την αδελφή ή μία φίλη μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μοιραστούμε το σφουγγάρι ή -ακόμα χειρότερα- το ξυραφάκι για την αποτρίχωση της μασχάλης. 

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μικροβίωμα (μία στρώση από μικρόβια που ζουν φυσιολογικά πάνω στην επιδερμίδα μας). Επίσης, υπάρχουν ασθένειες που μεταδίδονται αιματογενώς όπως οι ηπατίτιδες Β και C ή ακόμα και το AIDS. Ο καθένας λοιπόν πρέπει να έχει αυστηρά το δικό του ξυραφάκι.

Σχετικά Άρθρα