ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί σπάνε οι τρίχες των μαλλιών σε κάποιους μόνον ανθρώπους;

13 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Σε όλους μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε και να είναι μία κακή ημέρα για τα μαλλιά μας και οι τρίχες που σπάνε, είναι ένα κοινό πρόβλημα. Ωστόσο, η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό το είδος της βλάβης των μαλλιών, είναι ελάχιστα κατανοητή. Για το λόγο αυτό, η ομάδα Trinity, με επικεφαλής τον καθηγητή David Taylor, διερεύνησε αυτό το πρόβλημα.

Συνεργαζόμενος με συναδέλφους του, ο Δρ Taylor ανέπτυξε το "Moving Loop Fatigue Machine", το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναπαριστά το τι συμβαίνει όταν χτενίζονται τα μπερδεμένα μαλλιά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the Royal Society Interface Focus.

Δοκιμάστηκαν 2 τύποι μαλλιών: Από άτομο που υπέφερε από σπασμένες άκρες και άλλοι από άτομο που δεν είχε το ίδιο πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας το μηχάνημα, η ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει σχισμές και στους δύο τύπους μαλλιών, αλλά τα μαλλιά που ήταν επιρρεπή, έσπασαν πιο γρήγορα και δημιούργησαν σπασίματα που ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Η Δρ Isobel Duffy, μία από τους ερευνητές της ομάδας, σχολίασε: «Μείναμε έκπληκτοι με το πόσο καλά λειτουργούσε το μηχάνημα - συχνά, μια τρίχα χωρίζεται στα 2 σε όλο της το μήκος. Τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε σπασίματα με έναν αναπαραγόμενο τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε να μελετάμε γιατί οι τρίχες μερικών ανθρώπων σπάνε και ορισμένων όχι, και να διερευνήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις που έχουν ορισμένες θεραπείες στην ποιότητα των μαλλιών».

Ο καθηγητής David Taylor συμπλήρωσε: «Αυτή η εργασία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας επιστημονικής προσέγγισης για την καλύτερη κατανόηση της εμβιομηχανικής του σπασίματος μαλλιών. Ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο ολοκληρωμένου πειραματικού προγράμματος που περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δωρητών με διαφορετικούς τύπους μαλλιών - συμπεριλαμβανομένων των σγουρών μαλλιών - και πιο λεπτομερείς μελέτες που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τις επιπτώσεις της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των διαφορετικών θεραπειών.

Τα μαλλιά είναι περίπλοκα και είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε γι' αυτά. Με τον καιρό, η δουλειά μας μπορεί να το αλλάξει αυτό, με συνέπειες για τη βιομηχανία καλλυντικών και τα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θέλουν να φροντίσουν στο μέγιστο τα μαλλιά τους».

Σχετικά Άρθρα