ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φθορές στα εμφυτεύματα δοντιών; Προσέξτε τι φάρμακα λαμβάνετε

29 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Aπειλή για τα εμφυτεύματα δοντιών φαίνεται ότι αποτελούν τα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία.

Οι 170 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν κάποιο από τα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRIs: σιταλοπράμη, εσιταλοπράμη, φλουοξετίνη, φλουβοξαμίνη, παροξετίνη και σερτραλίνη. Και όπως αποδείχτηκε, αντιμετώπιζαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να τους φθαρούν τα εμφυτεύματα εξαιτίας των φαρμακευτικών αυτών ουσιών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μέχρι να ενσωματωθεί το εμφύτευμα στη δομή του οστού του προσώπου, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής παρακολουθείται για τον ενδεχόμενο κίνδυνο απόρριψης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, εκτιμούν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRIs μπορεί να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό και να επηρεάσουν την οστεογένεση που θα οδηγήσει στην ομαλή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στο οστό.

Εκτός από τον κίνδυνο απόρριψης εμφυτευμάτων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η κατηγορία αντικαταθλιπτικών καθώς και τα αντιψυχωτικά αυξάνουν τις πιθανότητες βρυγμού των δοντιών (ή αλλιώς τριξίματος των δοντιών).

«Ο μηχανισμός με τον οποίο τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν την συγκράτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου είναι πολύπλοκος και δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και κατανοηθεί πλήρως», λέει ο καθηγητής Durham.

Ωστόσο προσθέτει ότι στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η παράμετρος της ίδιας της κατάθλιψης των ασθενών ως παράγοντας κακής στοματικής υγιεινής.

Σχετικά Άρθρα