ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξέταση προβλέπει την επιτυχία των εμφυτευμάτων δοντιών

03 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Η χρήση της αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης για οδοντιατρικούς σκοπούς, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η εξέταση γίνεται ολοένα πιο απαραίτητο εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των οδοντιατρικών παθήσεων. Ο λόγος είναι ότι συνδράμει στην αξιολόγηση της έκτασης της στοματικής παθολογίας, συμβάλλει στην αξιολόγηση της επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων, αλλά και βοηθάει στον σχεδιασμό της ορθοδοντικής και ενδοδοντικής θεραπείας. Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας μέσω αυτής, είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Ο ρόλος της συγκεκριμένα στην εμφυτευματολογία, ερευνάται συστηματικά τα τελευταία χρόνια και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη απεικονιστική εξέταση, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόβλεψη της επιτυχίας των εργασιών που άπτονται της ειδικότητας.

«Πριν από την έναρξη των εργασιών για τοποθέτηση εμφυτευμάτων, είναι απαραίτητο να διερευνάται η ποσότητα και ποιότητα του οστού των γνάθων, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμφυτεύματα δοντιών που τοποθετούνται σε οστικούς ιστούς χαμηλής πυκνότητας, παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας. Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης, χρησιμοποιείται ευρέως στην προεγχειρητική αξιολόγηση των θέσεων τοποθέτησής τους, προσφέροντας ακρίβεια διαστάσεων, ανάλυση του χώρου και της πυκνότητας του οστού. Προτιμάται ως εξέταση λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους της, της πολύ λιγότερης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε άλλη αξονική τομογραφία και της βοήθειας που παρέχει στους οδοντιάτρους», εξηγεί η οδοντίατρος ακτινολόγος Δρ Σοφία- Σίσσυ Χατζηαντωνίου.

Γενικά, η χαμηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα (οστεοπενία ή οστεοπόρωση), είναι μια σιωπηλή πάθηση που εμφανίζεται και εξελίσσεται σταδιακά, όσο ο άνθρωπος γερνά και θέτει σε κίνδυνο την αντοχή των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων στα οστά του σώματος. Διαγιγνώσκεται με τη μέθοδο της διπλής ενεργειακής απορρόφησης των ακτίνων Χ (DXA) και τη ποσοτική αξονική τομογραφία (QCT). Υψηλότερο ποσοστό οστικής απώλειας, παρουσιάζουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Όπως κατέδειξε μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diagnostics, η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης, μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της πυκνότητας των οστών, καθώς έχει καλή ευαισθησία και υψηλή ακρίβεια στην πρόβλεψη της οστεοπόρωσης. Μπορεί, δηλαδή, να βοηθήσει όχι μόνο στη διάγνωση και αποκατάσταση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας, αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση της υγείας των οστών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια ανασκόπηση 16 μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.

Σημαντική είναι, επίσης, η υιοθέτηση της αρχής ALARA (as low as reasonably achievable) και από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η δόση που λαμβάνει ο ασθενής, πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Αυτό επιτυγχάνεται όταν η τομογραφία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ακτινολόγο-οδοντίατρο, χάρη στην επιλογή της ενδεδειγμένης κάθε φορά απεικονιστικής εξέτασης, στη μείωση του χρόνου ακτινοβολίας όπου είναι εφικτό, καθώς και στη χρήση ακτινοπροστατευτικών υλικών σε περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα.

Ωστόσο, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά καθημερινά από το περιβάλλον μικρές ποσότητες ακτινοβολίας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεδομένης της αθροιστικής δράσης της.

Σε κάθε περίπτωση, το όφελος από την έγκαιρη διάγνωση, είναι πολύ μεγαλύτερο από την έκθεση στην ακτινοβολία», καταλήγει η Δρ Χατζηαντωνίου.

Σχετικά Άρθρα