ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης με φυσικά προϊόντα

16 Νοεμβρίου 2020, 16:00

images

Η παρεμπόδιση της δράσης του ενζύμου 5α-ρεδουκτάση συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αλωπεκίας (φαλάκρα) μειώνοντας την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης που είναι ένα ανδρογόνο. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τρόφιμα που αποδεικνύονται σημαντικοί σύμμαχοι στη μάχη κατά της τριχόπτωσης.

Έρευνα έδειξε ότι εφαρμογή ενός εκχυλίσματος με την κατεχίνη στο τριχωτό της κεφαλής τριών ανδρών επί τέσσερις μέρες, μείωσε την τριχόπτωση εμποδίζοντας τον θάνατο των κυττάρων που ρυθμίζουν την τριχοφυΐα από την ορμόνη DHT. Η κατεχίνη υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στο πράσινοι τσάϊ.

Επίσης, τα κρεμμύδια όπως και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτική δράση, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης DHT εμποδίζοντας τη δράση του ενζύμου 5α-ρεδουκτάσης και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Μάλιστα πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, η κερσετίνη φάνηκε να μειώνει την παραγωγή της ορμόνης DHT. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη για να προσδιοριστεί η επίδραση του φλαβονοειδούς στους ανθρώπους. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κερσετίνη είναι τα σπαράγγια, το σπανάκι, το λάχανο, τα μήλα και τα μούρα.

Τέλος, ο κολοκυθόσπορος με την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την τριχοφυΐα στους άνδρες. Μελέτη 24 εβδομάδων σε 76 άνδρες με τριχόπτωση, διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπλήρωμα 400 mg ελαίου κολοκυθόσπορου ημερησίως σημείωσαν υψηλότερη τριχοφυΐα από την ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo). Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο πάχος των τριχών στις δύο ομάδες.


Σχετικά Άρθρα