ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε ότι μας λένε ψέματα

08 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Η "γλώσσα του σώματος" και κάποιες εκφράσεις δεν αφήνουν περιθώρια στον ψεύτη να κοροϊδέψει τα "θύματά" του αρκεί αυτά να γνωρίζουν τα μυστικά...  

Οι πέντε πιο συχνές φράσεις και κινήσεις που χρησιμοποιούν ψέματα είναι γνωστές στις διωκτικές αρχές παγκοσμίως. Τώρα τις μαθαίνουμε και εμείς:

- Ειλικρινά, για να σου πω την αλήθεια...

Ο ψεύτης θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τις φράσεις «Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σου…» ή "δεν σου λέω ψέματα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου". Το κάνει αυτό για να μπορέσει να στηρίξει την ιστορία του, η οποία είναι ψεύτικη. 

-Επίσης χρησιμοποιεί καθώς σας μιλάει πολλές και περιττές λεπτομέρειες.

Οι ψεύτες λένε πολλές λεπτομέρειες σε μια  προσπάθεια να κάνουν την ιστορία τους να φαίνεται πιο πιστευτή. Έτσι, ένας ψεύτης θα πει: «ήταν ακριβώς 8:15, όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα ότι το αυτοκίνητο έλειπε από το γκαράζ». Ενώ ελάχιστοι άνθρωποι θα γνώριζαν την ακριβή ώρα που τύχαινε να χαζεύουν έξω από το παράθυρο.

-Χρησιμοποιούν απόλυτες φράσεις του τύπου "εγώ ποτέ" η "εγώ πάντα"...

Οι απόλυτες λέξεις  είναι σχεδόν πάντα υπερβολικές και πιθανώς ψευδείς, επειδή σπάνια είμαστε τόσο σίγουροι για κάτι, ειδικά όσον αφορά στη συμπεριφορά μας. 

- Λένε «αυτοί», «αυτός- αυτή» ή «εμείς» και αποφεύγουν το «εγώ».

Ο ψεύτης προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη και έτσι αποφεύγει συστηματικά την προσωπική αντωνυμία «εγώ». Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρία, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας για την ανίχνευση ψεύδους, εξέτασε γραπτές δηλώσεις και κατάφερε να προβλέψει τις ψευδείς, αναζητώντας τους παρακάτω τρεις τύπους φράσεων που οι ψεύτες συνήθως χρησιμοποιούν για να σας πείσουν:

– Πιο αρνητικά φορτισμένες λέξεις όπως μίσος, θυμός, θλίψη, αχρηστία και τα παράγωγά τους.

– Λιγότερη χρήση λέξεων που δηλώνουν εξαιρέσεις, όπως το «αλλά» ή το «εκτός από».

– Λιγότερη χρήση δηλώσεων που ξεκινούν με το «εγώ».

Και οι ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό το οποίο αναλύει τα γραπτά για αυτές τις φράσεις που οι ψεύτες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο και μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ψεύδη με 67% ακρίβεια.

- Τέλος οι ψεύτες χρησιμοποιούν αρνήσεις, δικαιολογίες και σύντομες απαντήσεις

Οι επιστήμονες στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν διεξήγαγαν έρευνα με 1000 συμμετέχοντες ενήλικες από τους οποίους ζήτησαν να αναφέρουν τον αριθμό των ψευδών που έλεγαν μέσα σε μια μέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «το 60% των υποκειμένων δεν ανέφεραν κανένα απολύτως ψέμα και σχεδόν τα μισά ψέματα αναφέρθηκαν μόνο από το 5%». Επομένως, το 40% του γενικού πληθυσμού ψεύδεται, αλλά πολλοί παθολογικοί ψεύτες αρνούνται πλήρως να αποκαλύψουν έστω και ανώνυμα την αλήθεια.

Όταν ρωτάται για την ιστορία του, ένας ψεύτης θα αρνηθεί αυτόματα κάθε λάθος του, ακόμα κι αν δεν πρόκειται μετά να τον κατηγορήσουν. 

Εκτός από τους πέντε παραπάνω τρόπους με τους οποίους οι ψεύτες θα προσπαθούν να σας κάνουν να τους πιστέψετε, υπάρχουν και μη-λεκτικά σημάδια:

– Συχνό άγγιγμα στο πρόσωπο, στα μαλλιά ή τσίμπημα του δέρματος και ενασχόληση με τα νύχια.

– Συνεχή οπτική επαφή όσο μιλάνε.

– Νευρικότητα, συχνές και νευρικές κινήσεις.

– Τα πόδια δείχνουν προς την πόρτα ή μακριά από εσάς.

Σχετικά Άρθρα