ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Long COVID: Φροντiστε την ψυχική σας υγεiα

26 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Το Long-COVID ή μακρά COVID δεν είναι μια ψυχική κατάσταση όμως μπορεί να θεωρηθεί χρόνια ιατρική πάθηση με σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Όταν τα σωματικά συμπτώματα από τη νόσηση παραμένουν για μήνες, η ψυχική υγεία επηρεάζεται σημαντικά.

Όπως μάς εξηγεί η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, "η πλειονότητα των κρουσμάτων, το πέρασαν ήπια και με ανάρρωση διάρκειας 1-2 εβδομάδες. Για άλλους όμως, τα συμπτώματα μπορεί να κράτησαν μήνες και καθ` όλη τη διάρκεια, να άλλαζαν. Το γνωστό λοιπόν πλέον και ως Long COVID φαίνεται να επηρεάζει 1 στα 10 άτομα που βγαίνουν θετικοί, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των αρχικών συμπτωμάτων.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και 6 μήνες μετά την νόσηση, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν κόπωση ή μυϊκή αδυναμία και το 25% από αυτούς με δυσκολίες στον ύπνο. Όπως παρατηρούμε και σε πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, έτσι και το Long COVID μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ψυχικών συμπτωμάτων. Μπορεί να είναι η πρώτη εμπειρία του ασθενούς από κάποια ψυχική δυσκολία αλλά και επιδείνωση  ψυχικών καταστάσεων που προϋπάρχουν. Όπως και να έχει, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί.

Άτομα με Long COVID, αναφέρουν συναισθήματα αβεβαιότητας και άγχους σχετικά με το πώς θα τους επηρεάσει, για πόσο καιρό και πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά τους. Επίσης, βλέπουμε συχνά ότι μπορεί να πάρει λίγο καιρό στο άτομο να προσαρμοστεί στη ζωή με Long COVID συμπτώματα, την κόπωση και την αποδοχή του τί είναι το νέο κανονικό.

Πολλά συμπτώματα έχουν συνδεθεί με το Long COVID, όμως οι έρευνες λένε ότι η κόπωση είναι το πιο συχνό και επιβαρυντικό σύμπτωμα. Η χρόνια κόπωση έχει άμεση σχέση με την ψυχική υγεία καθώς μετά την ανάρρωση αποτελεί κύριο σύμπτωμα αλλά συνδέεται και με πολλές δευτερεύουσες παραμέτρους όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα μνήμης, σημαντική δυσλειτουργικότητα σε εργασία και καθημερινές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση, οικονομικές δυσκολίες, δυσκολίες στις σχέσεις.

Όλα αυτά μπορούν να χειροτερεύσουν την κόπωση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής. Η κόπωση δηλαδή μπορεί να χειροτερεύσει την κατάθλιψη και το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους μπορεί να χειροτερεύσουν την κόπωση.

Αν λοιπόν έχετε Long Covid, κατά πρώτον μιλήστε με τον γιατρό σας. Είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματά σας να μην αντιμετωπίζονται με την απαραίτητη σοβαρότητα από τον κοινωνικό σας περίγυρο κι αυτό να σας κάνει να νοιώθετε αγανάκτηση ή ακόμα και άγχος. Αρκεί και μόνο να μιλήσετε με τον γιατρό σας ο οποίος ως γνώστης θα αναγνωρίσει όσα αισθάνεστε και ακόμα κι αν οι θεραπευτικές εναλλακτικές είναι περιορισμένες, υπάρχουν καλές πιθανότητες να βελτιώσετε την εικόνα σας.

Ενώ δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα του Long COVID, αν νοιώθετε κόπωση είναι σημαντικό να πάρετε βοήθεια. Μία από τις δυσκολίες της κόπωσης είναι ότι είναι αόρατη. Κι αυτό συνεπάγεται μια σειρά προβλημάτων, όπως να υποτιμάται και να απορρίπτεται έως και να δυσπιστούν οι σημαντικοί σας άνθρωποι σχετικά με αυτό που λέτε ότι περνάτε. Όμως η κόπωση υπάρχει, είναι αληθινή και δεν υπερβάλλουν όσοι την καταθέτουν.  

Σαφώς και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις να διαγνώσουν την κόπωση ούτε ειδική θεραπεία, η πρώιμη παρέμβαση όμως ωφελεί – ιδίως με ειδικότητες που γνωρίζουν από χρόνιες ιατρικές παθήσεις και προσεγγίζουν τον ασθενή με εξατομικευμένη θεραπεία και ολιστικό τρόπο. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι ειδικοί να γνωρίζουμε αρκετά για τη σύνδεση της κόπωσης με το Long COVID,  για τα κοινά σημεία με άλλες χρόνιες καταστάσεις κόπωσης αλλά και την εισήγηση πρακτικών μεθόδων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Αν δεν είχατε συμπτώματα ενώ νοσήσατε με COVID η ανησυχία για την πιθανότητα Long COVID είναι απόλυτα φυσιολογική. Η ανησυχία σε ένα βαθμό μπορεί να είναι βοηθητική, η υπερβολική μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ανησυχία μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε ένα πρόβλημα και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας. 

Όμως η υπερβολική ανησυχία  είναι σύμπτωμα άγχους. Αν σας κατακλύζει η ανησυχία και επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, είναι καλό να απευθυνθείτε σε ειδικό. Διότι  αν εστιάσουμε μόνο στην ανάρρωση από τη νόσο και όχι στην ολιστικής λογικής ανάρρωση, η ανάρρωση θα είναι ημιτελής".


Σχετικά Άρθρα