ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιορτινές ημέρες και τζόγος. Πώς να αποφύγουμε «πειρασμούς»;

29 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένες με οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, γλέντια και συχνά τη θέση τους έχουν σε κάποιες από αυτές και τα τυχερά παιχνίδια.

Μάς εξηγεί η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο  Νοσοκομείο Αθηνών:

"Οι διακοπές των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς είναι  άμεσα συνδεδεμένες με οικογενειακές και φιλικές  συγκεντρώσεις, γλέντια και συχνά τη θέση τους έχουν σε κάποιες από αυτές και τα τυχερά παιχνίδια.

Τις μέρες αυτές, κάποιοι άνθρωποι, που είναι επιρρεπείς στο τζόγο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και πιθανά να υποτροπιάζουν. Ακόμα όμως και τα εξαρτημένα από το τζόγο άτομα, μπορεί να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εξαρτητική τους συμπεριφορά και να ξεφύγουν από τους στόχους της θεραπείας τους, εφόσον βέβαια κάνουν. Για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτινές αυτές μέρες συνδέονται και με μοναξιά, κατάθλιψη και ανάγκη διαφυγής και αναζήτησης της ευχαρίστησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση, κάτι  που προσφέρει ο τζόγος , γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Πώς να αποφύγετε τους πειρασμούς αυτών των ημερών; Καταρχήν, ζητήστε από τα μέλη της οικογένειας σας να σας βοηθήσουν με τα οικονομικά σας και να κρατήσουν εκείνοι μέρος των χρημάτων σας.

Αποφύγετε παρέες που παίζουν τζόγο. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ασχολούνται καθόλου με το τζόγο αυτές τις γιορτινές μέρες, προσπαθήστε να είστε κοντά τους.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα δραστηριοτήτων σας που είχατε και το διάστημα προ των γιορτών.

Τονίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία, όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, απέχοντας από το τζόγο και ενισχύστε τις συνήθειες που σας κρατούν μακριά από τον τζόγο.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα, σπορ, περπάτημα, επαφή με τη φύση.

Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, προετοιμαστείτε από πριν για τις «δύσκολες στιγμές», ζητώντας τη βοήθεια των αγαπημένων σας και θέσετε στόχους που να είναι μέσα στo πλαίσιo των δυνατοτήτων σας.

Μην απομονώνεστε. Κρατήστε τους αγαπημένους ανθρώπους κοντά σας, επιδιώξτε να βρεθείτε με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το τζόγο, ενισχύστε την κοινωνικότητα σας.

Τονίστε  στον εαυτό σας τα θετικά που έχει η αποχή από το τζόγο και τα οφέλη της αποχής στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική σας ζωή. Η εξάρτηση από τον τζόγο είναι μία ψυχιατρική διαταραχή και καταφέρνοντας να την θεραπεύσετε, ανακτάτε τη ψυχική σας υγεία. Είναι στο χέρι του εξαρτημένου χρήστη να είναι ή να μην είναι «άρρωστος».

Φροντίστε αυτές οι διακοπές να είναι πραγματικά χαρούμενες για σας και τους αγαπημένους σας. Θα πρέπει να τις δούμε σαν ένα διάστημα ανανέωσης της ελπίδας και στοχασμού για την επίτευξη νέων στόχων και βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Τέλος, μη διστάσετε να μιλήσετε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε για το πρόβλημα σας και αναζητείστε βοήθεια. Απευθυνθείτε σε ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Θα πρέπει ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος να είναι εξειδικευμένοι στις εξαρτήσεις".

Σχετικά Άρθρα