ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερις παράγοντες που προκαλούν υπερμελάγχρωση

24 September 2022, 08:00

images

Η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται όταν σημεία του δέρματος φαίνονται πιο σκούρα από το φυσικό σας τόνο, επειδή παράγεται υπερβολική μελανίνη. Η κλινική του Κλίβελαντ, αναφέρει ότι οι παρακάτω είναι οι πιο κοινές αιτίες υπερμελάγχρωσης — και μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των τόνων δέρματος σε διάφορους βαθμούς.

1. Φλεγμονή

Δερματικό τραύμα - όπως ακμή, έκζεμα, τσιμπήματα, κοψίματα, γρατζουνιές, ακόμη και ξύσιμο ή τριβή από έντονο τρίψιμο, για παράδειγμα - μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Η φλεγμονή, με τη σειρά της, μπορεί να σκουρύνει το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος μετά την επούλωση του τραυματισμού. Όταν η φλεγμονή είναι η αιτία του αποχρωματισμού, συχνά αναφέρεται ως μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση.

2. Έκθεση στον ήλιο

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι ακτίνες UV προκαλούν επιπλέον παραγωγή μελανίνης, ως μέσο προστασίας του δέρματος. Αυτή η επιπλέον μελανίνη είναι που προσδίσει ένα μαύρισμα. Όταν, όμως, η έκθεση στον ήλιο είναι συχνή ή υπερβολική, μπορεί να εμφανιστούν σκούρες ηλιακές κηλίδες. Αν και οι ηλιακές κηλίδες δεν είναι καρκινικές, σύμφωνα με την  Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογικής Χειρουργικής, το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να αναπτύξει προκαρκινικές κηλίδες που μοιάζουν με τις ηλιακές κηλίδες. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχετε το δέρμα σας κάθε χρόνο από έναν δερματολόγο.

3. Ορμόνες

Το μέλασμα δημιουργεί χαρακτηριστικά καφέ κηλίδες που σχηματίζονται συνήθως σε γυναίκες με κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών, κάτι που συμβαίνει ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός ο τύπος υπερμελάγχρωσης, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Θεωρείται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό έκθεσης στον ήλιο, γενετικών και ορμονικών αλλαγών, καθώς έχει επίσης συνδεθεί με τη λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών, σύμφωνα με ειδικούς στο  Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας (AOCD). 

Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, άλλα ορμονικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των γεννήσεων και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορεί να προκαλέσουν μέλασμα, καθώς και κάποια είδη φαρμάκων.

4. Ιατρικές καταστάσεις ή φαρμακευτική αγωγή

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να προκληθεί από τη νόσο του Addison, μια διαταραχή των επινεφριδίων που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και των ανθελονοσιακών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερμελάγχρωσης, σύμφωνα με ένα  βιβλίο που δημοσιεύτηκε από την StatPearls τον Ιούλιο του 2022. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινή υπερμελάγχρωση, σύμφωνα με την ομάδα του  Cancer Connect. 

Τέλος, στην περίπτωση των φαρμάκων χημειοθεραπείας, οι μαύρες κηλίδες που δημιουργούνται από τη λήψη τους συνήθως υποχωρούν 10 έως 12 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, καθώς τα νέα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστούν τα νεκρά.


Σχετικά Άρθρα