ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μετά ή ταυτόχρονα με την μαστεκτομή η αποκατάσταση

17 September 2019, 07:33

images

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την αγωνία για την έκβαση της υγείας τους και το ψυχολογικό βάρος από τη δραματική αλλαγή στο σώμα τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι χειρουργοί συστήνουν είτε ταυτόχρονη με τη μαστεκτομή αποκατάσταση, είτε δεύτερο χειρουργείο, αισθητικής φύσεως αυτήν την φορά, μέσα στους επόμενους μήνες και όχι χρόνια μετά, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Έτσι, ενώ η γυναίκα κάνει χημειοθεραπεία ή αναρρώνει από το χειρουργείο της μαστεκτομής και αφού έχουν περάσει παραπάνω από έξι μήνες από πιθανή ακτινοθεραπεία για να επανέρθουν οι ιστοί στην καλή τους κατάσταση, μπορεί να ξεκινήσει κατά περίπτωση η προσπάθεια αποκατάστασης.

Αυτό που απαιτείται, είναι καλή συνεργασία μεταξύ του χειρουργού που κάνει την μαστεκτομή και του πλαστικού χειρουργού, ώστε από την αρχή να γίνει η μαστεκτομή με τρόπο που να προετοιμάζει σωστά το έδαφος για την αποκατάσταση.

Όπως λένε οι ειδικοί, μια επιπλοκή μπορεί να καθυστερήσει μετεγχειρητικές θεραπείες, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, ενώ αυξάνεται λίγο ο πόνος μετεγχειρητικά, χωρίς όμως να είναι περισσότερος από αυτόν της αποκατάστασης σε μελλοντικό χρόνο.

Σε ποιες περιπτώσεις ωστόσο η μια ασθενής αποτρέπεται να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση.

Αυτό συμβαίνει αν γνωρίζουμε προεγχειρητικά την ανάγκη για ακτινοθεραπεία ενώ μια άλλη αντένδειξη για αποκατάσταση με σιλικόνη αποτελεί το ιστορικό «νοσήματος κολλαγόνου».

Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός συστήνει ειδική μέθοδο αποκατάστασης.

Κανονικά η αποκατάσταση του μαστού δεν επηρεάζει τις άλλες θεραπείες.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγεται η ακτινοβόληση αποκατεστημένων μαστών και η λοίμωξη μιας πρόθεσης. Αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τελικά η εικόνα του αποκατεστημένου μαστού μπορεί να ξεκινά από μια κεντρική ουλή που τελικά θα κρυφτεί κάτω από την αποκατάσταση θηλής, μια οριζόντια ή λοξή γραμμή που χρησιμοποιήθηκε για τη μαστεκτομή και τέλος, σε περίπτωση χρήσης αυτόλογου ιστού, τμήμα δέρματος από άλλο σημείο του σώματος, συνήθως κοιλιά ή ράχη.

ΠηγήΔρ. Δημήτρης Π. Mαστοράκος, MD, PhD, πλαστικόςχειρουργός από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

Σχετικά Άρθρα