ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το αμερικανικό soccer προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

19 Αυγούστου 2019, 10:21

images

Ωραία τα ομαδικά σπορ, ο υγιής ανταγωνισμός, το πάθος για νίκη αλλά χρειάζεται προσοχή και μέτρο καθώς κάποια νέα παιδιά ενδεχομένως να έχουν μελλοντικά προβλήματα στην υγεία τους.

Νέα ερευνητική εργασία από το Carnegie Mellon University σε συνεργασία με το University of Rochester Medical Center που διεξήχθη σε δείγμα 38 φοιτητών που έπαιζαν επαγγελματικό (αμερικάνικο) ποδόσφαιρο ή αλλιώς football, έδειξε ότι πρέπει να προσέχουν πολύ τις «κεφαλιές» καθώς σχεδόν πάντα δημιουργούν μια μικρή εγκεφαλική βλάβη.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικές συσκευές μέτρησης (accelerometers) πάνω στα κράνη των 38 φοιτητών ενώ κατέγραφαν και τους εγκεφάλους τους με μαγνητική τομογραφία μία φορά στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου και μία φορά στο τέλος. Δύο εκ των παικτών έπαθαν κανονική διάσειση σε κάποιο παιχνίδι οπότε εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Από τους υπόλοιπους όμως, αποδείχτηκε με τη μαγνητική τομογραφία στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ότι είχαν πάθει σε κάποιο βαθμό βλάβες τα 2/3 των συμμετεχόντων. Μάλιστα, έχοντας καταγράψει σε βίντεο όλα τα παιχνίδια, διαπίστωσαν ότι βλάβες είχε και η φαιά ουσία του εγκεφάλου η οποία είχε μειωθεί ανάλογα με τα πόσα χτυπήματα είχε στο κεφάλι του ο κάθε παίκτης!

«Ο κόσμος περιμένει από τους παίκτες αυτούς να παίζουν με δύναμη και να κάνουν δυνατά χτυπήματα ο ένας στον άλλο αλλά τα δυνατά χτυπήματα βλάπτουν τον εγκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Brad Mahon, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Carnegie Mellon και επιστημονικός διευθυντής στο Program for Translational Brain Mapping στο University of Rochester.

Για την ιστορία, από τη μελέτη φάνηκε ότι ο κάθε ένας από αυτούς τους παίκτες δέχτηκε μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο περί τα 20.000 χτυπήματα με δύναμη που μετρήθηκε στα 25 gs! Και οι ερευνητές σχολίασαν ότι είναι απορίας άξιο που μόνο οι δύο από τους 38 έπαθαν διάσειση…

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science Advances.

Σχετικά Άρθρα