ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποτέ δεν είναι αργά για τη γυμναστική

08 September 2019, 11:00

images

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, μέσης και τρίτης ηλικίας που δεν έκαναν ποτέ στο παρελθόν κάποιου είδους γυμναστική, δεν πρέπει να αποκλείουν την περίπτωση να ξεκινήσουν σε προχωρημένη ηλικία την άσκηση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές που μελέτησαν τη δυνατότητα του οργανισμού αθλητών και μη αθλητών να «χτίζει» μυϊκό ιστό μέσω της άσκησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι 60 ετών και εντελώς αγύμναστος, μπορεί με την κατάλληλη άσκηση να αυξήσει την μυϊκή του μάζα όπως κάνει ένας αθλητής ίδιας ηλικίας που γυμνάζεται σε όλη του τη ζωή.

Η νέα μελέτη εκπονήθηκε στο University of Birmingham και αφορούσε ασκήσεις αντίστασης όπως είναι τα βάρη.

Όπως αποδείχτηκε, ακόμα και άνθρωποι εντελώς αγύμναστοι, όχι μόνο στον παρόντα χρόνο, αλλά σε όλη τους τη ζωή, μπορούν να ωφεληθούν πολύ και να βελτιώσουν το μυϊκό τους σύστημα με την βοήθεια της γυμναστικής αυτής με βάρη και αντίσταση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Frontiers in Physiology, διεξήχθη χωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη μπήκαν άνθρωποι που γυμνάζονταν όλη τους την ζωή και που στα 70-80 τους χρόνια συνέχιζαν να αθλούνται.

Και στην δεύτερη ομάδα μπήκαν συνομήλικοί τους που δεν είχαν ποτέ στην ζωή τους αθλητική δραστηριότητα.

Τους έδιναν να πιουν ισότοπα (ένα υγρό που πάει στους μυς) και τους έβαζαν να κάνουν γυμναστική με βάρη.

Μετά από 48 ώρες τους έκαναν βιοψία στους μυς για να διαπιστώσουν πόσο «εργάστηκαν» οι μυς τους.

Με τα ισότοπα εντόπιζαν τη δυνατότητα του μυϊκού συστήματος να ανταποκρίνεται στην άσκηση.

«Η μελέτη μας έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν παίζει ρόλο πόση γυμναστική έχουμε κάνει στη ζωή μας και ότι μπορούμε ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία να ξεκινήσουμε την προσπάθεια έχοντας πολλά οφέλη», είπε ο Δρ. Leigh Breen. Και πρόσθεσε:

«Βέβαια όσοι έχουν γερό μυϊκό σύστημα και γυμνάζονται όλη τους τη ζωή είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, αλλά η δική μας έρευνα αφορούσε αν έχουν οφέλη και οι αγύμναστοι στην τρίτη ηλικία.

ΠΗΓΗ: University of Birmingham, School of Sport and Exercise Science

Σχετικά Άρθρα