ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δυναμική Yoga μειώνει την αρτηριακή πίεση

09 September 2019, 14:07

images

Όσοι είσαστε υπερτασικοί μπορείτε να κόψετε την αντιυπερτασική σας αγωγή και να την αντικαταστήσετε με yoga.

Όσοι δεν παίρνετε ακόμα φάρμακα και είστε σε οριακό σημείο, μπορείτε να ωφεληθείτε κάνοντας ένα ειδικό είδος yoga.

Όπως αναφέρουν ερευνητές που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο πλαίσιο του American Heart Association's Hypertension 2019 Scientific Sessions, οι ενήλικες που κάνουν συχνά yoga έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους υπόλοιπους.

Αλλά όχι μια απλή yoga… Η αποκαλούμενη ως Hot Yoga, εξασκείται υπό ζέστη και υγρασία και περιλαμβάνει ασκήσεις σκληρές και όχι χαλάρωσης.  

Και υπό αυτήν την έννοια, φαίνεται ότι η μελέτη αυτή συμπληρώνει και πολλές προηγούμενες που έχουν δείξει ότι η έντονη γυμναστική μας βοηθάει να μειώσουμε την πίεσή μας.

«Τα αποτελέσματά της μελέτης μας είναι πρώιμα σε αυτήν την φάση καθώς χρειάζεται να επιβεβαιωθούν σε βάθος χρόνου και με περισσότερους συμμετέχοντες», δήλωσε ο η Δρ. Stacy Hunter, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια εργαστηρίου στο εργαστήριο καρδιαγγειακής φυσιολογίας στο Texas State University

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ δέκα ανδρών και γυναικών ηλικίας 20 με 65 ετών που είχαν συστολική πίεση μεταξύ 120-129 και διαστολική λιγότερο από 80 και άλλους και άλλους που είχαν πρώτο βαθμό υπέρτασης με την πίεσή τους λίγο πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Όλοι αυτοί δεν έπαιρναν φάρμακα ούτε είχαν την παραμικρή φυσική δραστηριότητα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Αλλά όταν ξεκίνησε η μελέτη, η μία ομάδα έκανε yogaκαι η άλλη όχι και τους μετρούσαν την πίεση καθημερινά.

Στις 12 εβδομάδες διαπίστωσαν ότι:

Σε αυτούς που γυμνάζονταν, η συστολική πίεση έπεσε από το 126 στο 121 και η διαστολική από το 82 στο 79.

Ενώ αυτοί που δεν έκαναν yoga δεν είχαν καμία διαφοροποίηση στις μετρήσεις τους.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας βάζουν σε μια συζήτηση για τους τρόπους μείωσης της πίεσης χωρίς φάρμακα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες» δήλωσε η Δρ. Hunt η οποία πρόσθεσε ότι πριν πειραματιστούμε με κάτι παρόμοιο, πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσουμε τον θεράποντα γιατρό μας.

ΠΗΓΗ: American Heart Association

Σχετικά Άρθρα