ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γιαούρτι βοηθάει στη διαχείριση της υπέρτασης

21 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Οι διατροφικές επιλογές αποτελούν σημαντικό μέρος της διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, γνωστής και ως υπέρταση. Μια νέα μελέτη στο International Dairy Journal δείχνει ότι το γιαούρτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αντιμετωπίζουν ήδη υπέρταση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 915 άτομα με υπέρταση που συμμετέχουν σε μια μακροχρόνια μελέτη για τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του επιπολασμού των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γνωστικής έκπτωσης που μπορεί να σχετίζεται με συνήθειες του τρόπου ζωής. Για περίπου 40 χρόνια, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με δεδομένα υγείας όπως η χοληστερόλη, τα επίπεδα γλυκόζης και η αρτηριακή πίεση, καθώς και αρχεία καταγραφής παρακολούθησης τροφίμων.

Βρήκαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού, ιδανικά σε καθημερινή βάση, σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συνολικά. Αυτό το εύρημα ίσχυε ιδιαίτερα για όσους αντιμετώπιζαν ήδη υπέρταση.

Ακόμη και μικρές ποσότητες φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να καταναλώνονται τακτικά και όχι σε περιστασιακή βάση, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Alexandra Wade , PhD, ερευνήτρια διατροφής και γνώσης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Η κατανάλωση γιαουρτιού, από μόνη της, σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και, για όσους κατανάλωναν γιαούρτι συχνά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο δυνατά», λέει, προσθέτοντας ότι οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για όσους έτρωγαν γιαούρτι ήταν σχεδόν επτά μονάδες χαμηλότερες από εκείνους που δεν το είχαν εντάξει καθόλου στη διατροφή τους.

Όσον αφορά το γιατί το γιαούρτι, συγκεκριμένα, φαινόταν να είναι τόσο ωφέλιμο για την αρτηριακή πίεση, η Δρ Wade τονίζει πως σε αυτό πιθανόν να παίζει ρόλο το γεγονός ότι  τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Για παράδειγμα, η American Heart Association σημειώνει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του νατρίου. Όσο περισσότερες από αυτές τις τροφές τρώτε, όπως το γιαούρτι, τόσο περισσότερο νάτριο απεκκρίνεται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν αβοκάντο, σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι, μανιτάρια , πεπόνι και πατάτες. Επίσης σε αυτή τη λίστα είναι το γάλα και το γιαούρτι, με το τελευταίο να ξεχωρίζει λόγω των άλλων ιδιοτήτων του, συμπληρώνει η Δρ Wade.

«Το γιαούρτι περιλαμβάνει αυτά τα μέταλλα και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που προάγουν την απελευθέρωση ορισμένων πρωτεϊνών που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα