ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπανάνα: Χρυσή σε διατροφική αξία

14 September 2019, 08:00

images

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι παχαίνει και την αποφεύγουν. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν έχει την θρεπτική αξία ενός πορτοκαλιού και δεν την προτιμούν. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις μπανάνες.

Η μπανάνα μας δίνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C , δηλαδή έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από το πορτοκάλι!

Εξάλλου, μας δίνει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6 βοηθώντας μας στη σύνθεση κολλαγόνου. Και με το να μας δίνει το 14% του καλίου που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα, συντελεί στο να μην κατακρατάμε υγρά.

Μία μπανάνα το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ μειώνουν κατά 21%     τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών και Ιταλών γιατρών που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Αναλύοντας συνδυαστικά 10 διατροφικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2009, και στις οποίες συμμετείχαν 280.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση μπανάνας μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 8% τον κίνδυνο εμφράγματος

Παράλληλα, η μικρή της περιεκτικότητα σε νερό (75%) σε σχέση με άλλα φρούτα την καθιστά πιο χορταστική, αυτός είναι όμως και ο λόγος που δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι μας παχαίνει.

 Ένας ακόμη λόγος που την καθιστά ως ένα από τα πιο χορταστικά φρούτα, είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, καθώς μια μπανάνα μετρίου μεγέθους έχει 3,2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Διατροφική αξία

Θερμίδες              120 kcal

Υδατάνθρακες     27 g

Πρωτεΐνες            1,4 g

Λίπος                    0,4 g

Φυτικές ίνες         3,2 g

Σάκχαρα              14,4 g

Η μπανάνα εξάλλου περιέχει σίδηρο που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού, υψηλή περιεκτικότητα σεφυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλοποίηση της κινητικότητας του εντέρου, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών για τον οργανισμό, που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Σχετικά Άρθρα