ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για τους χορτοφάγους

15 September 2019, 08:00

images

Μια μελέτη ανατρέπει τα πάντα στη διατροφή καθώς υποστηρίζει ότι όσοι τρέφονται αποκλειστικά με προϊόντα φυτικής προέλευσης κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά επεισόδια σε σχέση με όσους τρώνε και κρέας ή ψάρι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal και στη διεξαγωγή της συμμετείχαν 48.000 ενήλικες.

Οι ειδικοί στη διατροφή που συμμετείχαν στη μελέτη, αναφέρουν μετά το πέρας της εργασίας αυτής ότι το καλύτερο είναι να τρεφόμαστε με όλες τις ομάδες τροφών τηρώντας το μέτρο.

Τι προσθέτει στις γνώσεις μας αυτή η μελέτη;

Καταρχάς πρόκειται στην πραγματικότητα για μετανάλυση των δεδομένων της μελέτης EPIC-Oxfordstudy, που εξέτασε επί σειρά ετών την επίδραση της διατροφής στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

Οι μισοί συμμετέχοντες από το 1993 ως το 2001 ήταν κρεατοφάγοι και άλλοι 16.000 ήταν χορτοφάγοι ενώ υπήρχαν και 6000 που έτρωγαν αποκλειστικά ψάρι.

Όλοι εξετάστηκαν όταν μπήκαν στην μελέτη και ξανά το 2010. Λεπτομερή ιατρικά ιστορικά, συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τις συνήθειές τους, αν καπνίζουν, αν γυμνάζονται κλπ μελετήθηκαν προσεκτικά.

Συνολικά σε όλους καταγράφηκαν μέσα στα χρόνια 2820 περιπτώσεις με στεφανιαία νόσο και 1072 περιπτώσεις με εγκεφαλικά εκ των οποίων τα 300 ήταν αιμορραγικά.

Οι 6000 που έτρωγαν μόνο ψάρια φάνηκε ότι είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο ενώ οι χορτοφάγοι είχαν 22% μικρότερη πιθανότητα.

Αλλά κάπου εδώ άρχισαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους χορτοφάγους.

Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 (που παίρνουμε από το κρέας) σχετίζεται με το παράδοξο να παθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι πιο συχνά εγκεφαλικά.

Ο Δρ Frankie Phillips, από την British Dietetic Association, σχολιάζει για αυτά τα αποτελέσματα:

«Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια αυτούς τους ανθρώπους τι έτρωγαν και τι συνήθειες είχαν αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέδεσαν πέραν αμφιβολίας το αίτιο με το αποτέλεσμα».

Και προσθέτει: «Το μόνο ασφαλές μήνυμα προς το κοινό είναι να τρεφόμαστε με μέτρο και ποικιλία τροφίμων».

.

Σχετικά Άρθρα