ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το περπάτημα είναι σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς

15 Απριλίου 2022, 10:00

images

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος και να τονώσετε τη διάθεσή σας, ενώ μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Η AHA συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα ή περίπου 30 λεπτά την ημέρα επί 5 φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, τα λεπτά δεν χρειάζεται να είναι διαδοχικά για να αποφέρουν οφέλη.

"Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας και την ψυχική σας κατάσταση, και δεν χρειάζεται πολύ ακριβό αθλητικό εξοπλισμό για να το κάνετε. Φορέστε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε », δήλωσε η Donna Arnett, πρώην πρόεδρος της AHA και κοσμήτορας στο University of Kentucky College of Public Health, στο Lexington.

Η Ένωση επισήμανε την έρευνα που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριό της το 2021 και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο JAMA Network Open. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα βήματα, ζούσαν περισσότερο ακόμα κι αν δεν έκαναν μεγάλες προπονήσεις.

Σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν καθόλου, κάθε αύξηση του περπατήματος κατά 1.000 βήματα συσχετίστηκε με μείωση 28% στον θάνατο κατά την περίοδο της μελέτης. Όσοι έκαναν περισσότερα από 2.000 αδιάκοπα βήματα την ημέρα είχαν μείωση 32% στους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε σύγκριση με τα άτομα με τα λιγότερα βήματα, οι μεσήλικες που έκαναν τα περισσότερα βήματα  καθημερινά είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και 31% χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τις γυναίκες στη μελέτη, εκείνες που είχαν τον υψηλότερο αριθμό βημάτων είχαν επίσης 61% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με τις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο. Για κάθε αύξηση 1.000 βημάτων, οι γυναίκες είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα άτομα που περπατούσαν τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα είχαν 50% έως 70% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Το περπάτημα για περισσότερα από 10.000 βήματα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των μαύρων και λευκών μεσήλικων ανδρών και γυναικών.

«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή μονοπάτια πεζοπορίας ή επαρκή χώρο πρασίνου», δήλωσε η Arnett, προσθέτοντας ότι η AHA υποστηρίζει τις αλλαγές πολιτικής που διευκολύνουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή μέρη για περπάτημα, άσκηση και παιχνίδι.

«Όσο πιο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, τόσο πιο πιθανό είναι να επιτύχουμε υγιέστερη, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για όλους», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα