ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο πρέπει να περπατάμε για να διατηρείται σταθερό το βάρος μας;

12 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Τα 8.600 βήματα την ημέρα, θα αποτρέψουν την αύξηση βάρους στους ενήλικες, ενώ οι ήδη υπέρβαροι ενήλικες μπορούν να μειώσουν στο μισό τις πιθανότητες να οδηγηθούν στην παχυσαρκία με επιπλέον 2.400 βήματα - δηλαδή 11.000 βήματα την ημέρα-, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, αυτή είναι μια ακόμη μελέτη που δείχνει τον ισχυρό αντίκτυπο που έχουν το περπάτημα και άλλες μορφές άσκησης, στην υγεία μας. Η μελέτη ανέλυσε κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια δραστηριότητας και δεδομένα υγείας από περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες στο Ερευνητικό Πρόγραμμα All of Us του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αφιερωμένο στην έρευνα για τρόπους ανάπτυξης εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και έδωσαν στους ερευνητές πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας τους.

«Η μελέτη μας συμπεριέλαβε κατά μέσο όρο 4 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης δραστηριότητας. Έτσι, μπορέσαμε να υπολογίσουμε το σύνολο της δραστηριότητας μεταξύ της έναρξης της παρακολούθησης και της διάγνωσης μιας ασθένειας, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, επειδή δεν χρειαζόταν να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τη δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Evan Brittain, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν ηλικίας από 41 έως 67 ετών και είχαν επίπεδα δείκτη μάζας σώματος από 24,3, που θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο εύρος υγιούς βάρους, έως 32,9, που θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίπεδο της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν 6,5 χιλιόμετρα την ημέρα - περίπου 8.200 βήματα - είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να υποφέρουν από υπνική άπνοια, παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα, ότι οι υπέρβαροι συμμετέχοντες (αυτοί με ΔΜΣ από 25 έως 29) μείωσαν τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην παχυσαρκία στο μισό, εάν αύξαναν τα βήματά τους στα 11.000 την ημέρα. Στην πραγματικότητα, «αυτή η αύξηση στον αριθμό των βημάτων είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση κατά 50% της σωρευτικής επίπτωσης της παχυσαρκίας στα 5 χρόνια», σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, εφαρμόζοντας τα δεδομένα σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι άτομα με ΔΜΣ στο 28 (δηλαδή οι υπέρβαροι λίγο πριν από την παχυσαρκία), θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 64% αυξάνοντας τα βήματα από περίπου 6.000 σε 11.000 βήματα την ημέρα.


Σχετικά Άρθρα