ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο fit είναι η καρδιά μας; Κάνουμε ένα απλό τεστ

05 Ιανουαρίου 2021, 10:00

images

Πόσο γερή είναι η καρδιά σας; Ένα τεστ μπορεί να δώσει απαντήσεις όπως λένε Ισπανοί ερευνητές που παρουσίασαν την σχετική μελέτη στο τελευταίο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το «τεστ της σκάλας» είναι στην πραγματικότητα πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να ανέβει 60 σκαλιά (τέσσερις όροφοι). Αν η ανάβαση ξεπεράσει το ένα λεπτό, τότε υπάρχει πρόβλημα, εξηγεί ο Δρ Jesús Peteiro, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Coruña.

Στην έρευνα συμμετείχαν 165 εθελοντές με συμπτώματα σχετικά με τη στεφανιαία νόσο, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια κατά τη σωματική καταπόνηση, οι οποίοι κλήθηκαν να περπατήσουν ή να τρέξουν μέχρι εξαντλήσεως σε διάδρομο γυμναστικής και έπειτα αξιολογήθηκε η φυσική δραστηριότητά τους σε μεταβολικά ισοδύναμα (ΜΕΤ – μονάδα μέτρησης ισοδύναμη με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό).

Μετά από ένα διάλειμμα, ανέβηκαν 60 σκαλιά σε γρήγορο ρυθμό -όχι τρέχοντας- και μετρήθηκαν ξανά τα μεταβολικά ισοδύναμα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι χρειάστηκαν 40″ έως 45″ για την ανάβαση πέτυχαν περισσότερα από 9-10 μεταβολικά ισοδύναμα, ενώ για όσους υπερέβησαν το ενάμιση λεπτό λιγότερα από 8. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η επίδοση 10 μεταβολικών ισοδύναμων κατά την άσκηση συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα, λιγότερη από 1% ετησίως ή 10% στο διάστημα δεκαετίας. Αντιθέτως, λιγότερα από 8 μεταβολικά ισοδύναμα αυξάνουν τη θνησιμότητα στο 2-4% ετησίως ή 30% στο βάθος δεκαετίας.

Ένα άλλο εύρημα που προέκυψε από τις καρδιακές απεικονιστικές εξετάσεις των εθελοντών, έδειξε πως στην ταχύτερη ομάδα το ποσοστό μη φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας ανερχόταν στο 32%, ενώ σε όσους χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο έφτασε το 58%.

Πάντως αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το τεστ της σκάλας, ανάμεσά τους και η Δρ Renee Bullock-Palmer, καρδιολόγος και διευθύντρια του Γυναικολογικού Καρδιολογικού Κέντρου στο Deborah Heart and Lung Center, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τυπικό κλινικό έλεγχο. 

Σχετικά Άρθρα