ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όποιος γυμνάζεται πρωινές ώρες ίσως αξίζει να δοκιμάσει αυτήν την πρόταση

10 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Ακούμε και διαβάζουμε εδώ και δεκαετίες για την σπουδαιότητα ενός καλού πρωινού. Αλλά μια νέα έρευνα επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς αναφέρει ότι η παράληψη του πρωινού γεύματος πριν από την γυμναστική, μπορεί να μειώνει το σύνολο της τροφής που θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα. Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Bath και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιλογή της κατανάλωσης ή αποφυγής ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουμε στο υπόλοιπο της μέρας. Και ο μηχανισμός αυτής της διαδικασίας έχει ως εξής:

Όταν καταναλώνουμε τροφή, ο οργανισμός μας προσλαμβάνει υδατάνθρακες ως την κύρια πηγή ενέργειας. Ορισμένοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλός μάλλον «αντιλαμβάνεται» τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγουμε να φάμε το πρωί, τότε το σώμα θα καταναλώσει κατά την εκγύμναση αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί με κάποιες ποσότητες λίπους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο πανεπιστημιακό εργαστήριο τρία πρωινά. Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες. Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και στην συνέχεια έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα. Στην τρίτη επίσκεψή τους στο εργαστήριο, δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι να φτάσει η ώρα για το μεσημεριανό τους γεύμα.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, έτσι οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Στη συνέχεια συνέκριναν τους αριθμούς. Το αναμενόμενο ήταν ότι την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν. Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν την ενεργειακή ισορροπία, καταναλώνοντας και καίγοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ήρθαν όμως την τρίτη μέρα όταν έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους προσδοκούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, προτείνοντας πως η άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά πολύ αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Οι ερευνητές έχουν τώρα να απαντήσουν σε πολλά επιμέρους ερωτήματα και έτσι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια νέα πολυπληθέστερη έρευνα για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα