ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

28 Μαΐου 2024, 10:00

images

Η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα - συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, πλαστικών και φυτοφαρμάκων – πριν τον τοκετό, έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μεγάλη πολυεθνική ευρωπαϊκή μελέτη. Η πρώτη στο είδος της μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε τις επιπτώσεις 45 διαφορετικών χημικών ουσιών (EDCs) που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές σε παιδιά που εκτέθηκαν σε αυτές ενώ βρίσκονταν ακόμη στη μήτρα της μητέρας τους. Τα EDCs μπορεί να είναι φυσικά ή ανθρωπογενή χημικά που επηρεάζουν τις ορμόνες στον οργανισμό και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

«Όταν οι μητέρες εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα μειγμάτων χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, ειδικά μέταλλα (κυρίως υδράργυρο), υπερφθοροαλκυλιωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και φυτοφάρμακα, τα παιδιά τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού σύνδρομο σε ηλικία 6-11 ετών», δήλωσε στο Healthline η Martine Vrijheid, PhD, καθηγήτρια στο IS Global στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και ανώτερη συγγραφέας της έρευνας.

Τα PFAS έχουν επίσης ονομαστεί "παντοτινά χημικά" επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν.

Το παιδιατρικό μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια ομάδα αλληλένδετων καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η δυσανεξία στη γλυκόζη. Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, ο ρόλος των EDCs σε αυτήν την περίπλοκη εξίσωση, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

"Έχετε όλα αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο σε αυτήν τη μελέτη αλλά και σε άλλες μελέτες, που δείχνουν ότι οι ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές προάγουν όλα όσα προσπαθούμε να αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία", δήλωσε η Stephanie E. Green, MD, MS., Ενδοκρινολόγος παίδων στο Johns Hopkins Medicine που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Σχετικά Άρθρα