ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο χαρακτήρας σχετίζεται με το fitness

10 September 2020, 16:00

images

Οι γυναίκες με νευρωτικό χαρακτήρα φαίνεται ότι έχουν την τάση για αρνητικά συναισθήματα και είναι λιγότερο δραστήριες σωματικά, από όσες είναι εξωστρεφείς και ήσυχες. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που ασχολήθηκε με τα επίπεδα σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με τα στοιχεία του χαρακτήρα.

Η σχετική μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας δείχνει ότι η προσωπικότητα μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο σωματικά δραστήριος είναι κανείς. Όπως φάνηκε, τα στοιχεία της προσωπικότητας σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα και τις συμπεριφοράς. Έτσι, η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε δύο από αυτά: την εξωστρέφεια και τον νευρωτισμό. 

Εξετάζοντας δεδομένα από 314 άνδρες και γυναίκες 70-85 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη PASSWORD και 1.098 γυναίκες 47-55 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη ERMA, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή εξωστρέφεια και ο χαμηλός νευρωτισμός συνδέονταν με περισσότερη φυσική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο στις μεσήλικες γυναίκες.

Όσες γυναίκες βαθμολογήθηκαν υψηλά στην εξωστρέφεια, ανέφεραν περισσότερη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που δεν παρατηρήθηκε και στη φυσική δραστηριότητα που καταγράφηκε από τους μετρητές δραστηριότητας. Οι γυναίκες που βαθμολογήθηκαν υψηλά στον νευρωτισμό, ανέφεραν λιγότερη φυσική δραστηριότητα, με τις ενδείξεις των μετρητών να είναι αντίστοιχες.

«Παρόλο που και οι δύο μέθοδοι αξιολογούν τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής άσκησης, μετρούν διαφορετικές πτυχές της φυσικής δραστηριότητας. Οι μετρητές δραστηριότητας είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν βήματα, ενώ οι αναφορές των ίδιων των γυναικών αφορούν περισσότερο σε όλους τους τύπους σωματικής άσκησης. Έτσι, είναι λογικό τα αποτελέσματα να είναι εν μέρει διαφορετικά», εξηγεί ο ερευνητής Tiia Kekäläinen από το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Η προσωπικότητα μπορεί να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν το δικό τους επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι που είχαν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό, ανέφεραν λιγότερη φυσική δραστηριότητα από αυτήν που κατέγραψαν οι μετρητές.


Σχετικά Άρθρα