ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να αδυνατίσουμε σε όλες τις ηλικίες

08 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Με την παχυσαρκία και το προχωρημένο της ηλικίας να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσηση COVID-19 αλλά και για την γρίπη, σημαντική θεωρείται η εργασία  από το Πανεπιστήμιο του Warwick που δείχνει ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση των αρχείων ασθενών με παχυσαρκία από δημόσια νοσοκομεία και δημοσιεύθηκαν στο Clinical Endocrinology. Σε αυτήν, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 242 ασθενείς που επισκέπτονταν την υπηρεσία WISDEM μεταξύ 2005-2016 και συνέκριναν τις δύο ομάδες συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους που πέτυχαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Το βάρος των ασθενών μετρήθηκε πριν και μετά τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και η ποσοστιαία μείωση στο σωματικό βάρος μετρήθηκε και στις δύο ομάδες. Όταν συγκρίθηκαν, οι δύο ομάδες αποδείχθηκαν ισότιμες στατιστικά, με εκείνους από 60 ετών και άνω να μειώνουν το σωματικό τους βάρος κατά 7,3% κατά μέσο όρο, ενώ οι κάτω των 60 ετών παρουσίαζαν μείωση στο σωματικό βάρος κατά 6,9%. Και οι δύο ομάδες πέρασαν τον ίδιο χρόνο στην υπηρεσία παχυσαρκίας, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 33,6 μήνες για τους ανθρώπους από 60 ετών, και άνω και 41,5 μήνες για τους νεότερους των 60 ετών.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν αλλαγές στον τρόπο ζωής προσαρμοσμένες σε κάθε ασθενή, οι οποίες επικεντρώνονταν στη διατροφή, την ψυχολογική υποστήριξη και την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας. Οι περισσότεροι ασθενείς που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία παχυσαρκίας ήταν σοβαρά παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40.

«Η απώλεια βάρους είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, καθώς, όμως, μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε συννοσηρότητες σχετικές με την παχυσαρκία. Πολλές από αυτές, μάλιστα, είναι παρόμοιες με τις επιδράσεις της γήρανσης, επομένως μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συνάφεια της απώλειας βάρους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Thomas Barber και καταλήγει: "Η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη διαχείριση της παχυσαρκίας".

Σχετικά Άρθρα