ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική τροποποιεί πληροφορίες στο DNA

20 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Έξι εβδομάδες προπόνησης οδήγησαν σε τροποποιήσεις στις πληροφορίες του DNA των σκελετικών μυϊκών κυττάρων σε νέους άνδρες. Αυτές οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του γονιδιώματος που έχουν συνδεθεί με ασθένειες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Molecular Metabolism.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξηγούν ότι  η έρευνά τους δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση αναδιαμορφώνει το DNA των σκελετικών μυών, έτσι ώστε να παράγονται νέα σήματα με στόχο τη θωράκιση της υγείας. Κι ενώ είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών, ωστόσο οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτό δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Έτσι, η ανακάλυψη από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης ενδέχεται εν μέρει να οφείλονται σε αλλαγές – επιγενετικές – στη δομή του DNA, είναι ενθαρρυντικές.

Οι ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά ότι η άσκηση «επαναρρυθμίζει» τους ενεργοποιητές γονιδίων (τα μόρια που ενεργοποιούν τον διακόπτη έκφρασης των γονιδίων)  σε περιοχές του DNA που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσων.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα μηχανισμό που εξηγεί τις επιδράσεις της άσκησης. Συσχετίζοντας κάθε ενεργοποιητή με ένα γονίδιο παρέχουμε μια λίστα πιθανών στόχων που μπορούν να μεσολαβήσουν αυτή τη δράση» εξηγεί ο βασικός ερευνητής καθηγητής  Romain Barrès από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στην έρευνα συμμετείχαν υγιείς νέοι άνδρες που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης αντοχής έξι εβδομάδων. Οι επιστήμονες έκαναν βιοψία του μηριαίου μυ πριν και μετά το πρόγραμμα προπόνησης και εξέτασαν το δείγμα για τυχόν  αλλαγές στην επιγενετική υπογραφή του DNA τους μετά το πρόγραμμα έξι εβδομάδων προπόνησης.


Σχετικά Άρθρα