ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενός κακού μύρια έπονται στην συμπεριφορά των παιδιών στη πανδημία

19 Απριλίου 2021, 16:00

images

Μελέτη που διενεργήθηκε από την ομάδα EpiPHAAN (Epidemiology, Physical Activity, Accelerometry and Nutrition) του Πανεπιστημίου της Μάλαγα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το επίπεδο μόρφωσης των γονέων σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή στους ίδιους και τα παιδιά τους. Ενώ η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές...

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης PASOS από το Ίδρυμα Gasol και ανέλυσε περισσότερα από 3.800 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-16 ετών από 245 σχολεία της Ισπανίας, προκειμένου να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, της καθιστικής ζωής, του τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας στους νέους και τις οικογένειές τους.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες, ισορροπημένες και υγιεινές, καθώς αποτρέπει την παχυσαρκία και αντιπροσωπεύει μια ασφάλεια ζωής έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί η Julia Wärnberg, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Μάλαγα και πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.

Η εργασία αυτή παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι στα παιδιά και τους εφήβους που περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη παρατηρείται χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών και ξηρών καρπών –δηλαδή τις βάσεις της μεσογειακής διατροφής- και υψηλότερη κατανάλωση σε γλυκά, καραμέλες και πρόχειρο φαγητό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή για να διατηρούν καλές διατροφικές συνήθειες, να μειώσουν την πιθανότητα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και να ενισχύσουν την υγεία τους κατά την ενήλικη ζωή. «Είναι ουσιαστικό να προωθήσουμε αυτό το διατροφικό μοτίβο και τις σχετικές με αυτό συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η φυσική δραστηριότητα και η μειωμένη καθιστική συμπεριφορά», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιστήμονες υπέδειξαν ότι το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των γονέων επηρεάζει την υιοθέτηση χειρότερων συνηθειών του τρόπου ζωής σε παιδιά και εφήβους, όπως η κακή διατροφή, καθώς και οι ελάχιστες γνώσεις για τα θρεπτικά συστατικά και τις διατροφικές πτυχές.

Σχετικά Άρθρα