ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα σύντομο παγωμένο ντουζ προσφέρει αναζωογόνηση

20 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με τον Ross Edgley, γυμναστή που ασχολείται με ακραία σπορ, η επαφή του σώματος σε παγωμένο νερό έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία. 

Mικρές δόσεις έκθεσης στο κρύο μπορούν - σύμφωνα με τον ίδιο- να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να βελτιώσουν τη ψυχολογική κατάσταση και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι συνεπειών της γήρανσης. 

Μια από τις αλλαγές που υιοθέτησε ο Hemsworth για να αντεπεξέλθει σε σχετική δοκιμασία, ήταν να γυρίζει στο παγωμένο το νερό τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα τους ντους του. Μια σχετικά έρευνα του 2016 έδειξε ότι όσοι ολοκλήρωναν το ντους τους με κρύο νερό, έλειπαν λιγότερες μέρες από την εργασία τους λόγω ασθένειας.

Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση του πάγου και του παγωμένου νερού στο μυϊκό σύστημα, είναι αντικρουόμενα. Μολονότι του αποδίδονται ανακουφιστικές ιδιότητες έναντι του πόνου και της κόπωσης, δημοσιεύεται έρευνα που αμφισβητεί τα οφέλη του σχετικά με την ανάκαμψη. Εν αντιθέσει, σημειώνει ο Luke Zocchi, επιβραδύνει την αναπλήρωση της μυϊκής μάζας και εμποδίζει το χτίσιμό της από τη σωματική άσκηση. Μια ακόμα πρόσφατη μελέτη, ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή κρύου σε τραυματισμούς και μυϊκούς πόνους δεν βοηθά.

Εναλλακτικές για όσους δεν αγαπούν το κρύο δίνουν ειδικοί από την Κλινική του Κλίβλαντ. Όπως σημειώνουν, η έντονη σωματική δραστηριότητα , εξασφαλίζει παρόμοια οφέλη βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας τη ψυχική υγεία. Σε περίπτωση μυϊκού πόνου, προτείνεται αποκατάσταση μέσω ασκήσεων όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Σχετικά Άρθρα