ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα είδος άσκησης μάς κάνει περισσότερο καλό

19 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο, είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία συγκριτικά με την προπόνηση αντίστασης, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με λάστιχα. Αυτά υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

Τα μιτοχόνδρια αποκαλούνται συχνά "αποθήκες ενέργειας των κυττάρων". Η αυξημένη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, που συμβαίνει μετά την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής υγείας. Η καλή μεταβολική υγεία οδηγεί με τη σειρά της σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και περιμέτρου μέσης.

Η κακή μεταβολική υγεία, αντιθέτως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνεται η έντονη σωματική δραστηριότητα -και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση, η προπόνηση ενδυνάμωσης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων προερχόμενων από τα μιτοχόνδρια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροζωία και καλύτερη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, δεν βρήκαν παρόμοια ωφέλιμα αποτελέσματα στην περίπτωση της προπόνησης αντίστασης.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ευθύνη μας να είμαστε δραστήριοι και σε συνεχή κίνηση. Πρόκειται για ένα ακόμα μικρό κομμάτι που προστίθεται στη σημασία της σωματικής άσκησης σε ατομικό επίπεδο, τη σημασία του να παραμένουμε δραστήριοι», επισημαίνει ο ερευνητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Ferdinand von Walden από το Ινστιτούτο Karolinska.

Σχετικά Άρθρα