ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτός από την πολύωρη και την έντονη άσκηση, υπάρχει και χαμηλής έντασης

28 Απριλίου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σωματική δραστηριότητα 150-300 λεπτά ήπιας έντασης την εβδομάδα ή 75-100 λεπτά έντονης γυμναστικής την εβδομάδα είναι το ιδανικό!

Ωστόσο, αυτός ο χρόνος μπορεί να μην είναι εφικτός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά σωματικής αδράνειας ειδικά σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι και η χαμηλότερης έντασης προπόνησης HIIT (συνολικής διάρκειας λιγότερο από 20 λεπτά μαζί με την προθέρμανση) προσφέρει μεγάλα οφέλη στους ενήλικες.

Μια τυπική προπόνηση HIIT εναλλάσσει υψηλής έντασης ασκήσεις με περιόδους ανάπαυσης ή ηπιότερης έντασης προπόνηση. Πρόσφατη έρευνα των ίδιων συγγραφέων που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, δείχνει ότι μόλις 4 λεπτά της προπόνησης HIIT επί τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες προσέφεραν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, του λίπους στο ήπαρ, ενώ βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν αντίστοιχα με 45 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης. Επιπλέον, φαίνεται πως βελτιώθηκε και η λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι οι συμμετέχοντες της έρευνας δήλωσαν ότι δεν περίμεναν με τόσο μικρό χρόνο προπόνησης να νιώθουν τόσο καλά με το σώμα τους.

Σχετικά Άρθρα