ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τα άτομα με χαμηλό ΔΜΣ πιο δραστήρια;

01 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες για την παχυσαρκία έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη ατόμων με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ωστόσο, μία ερευνητική ομάδα στην Κίνα ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, οι επιστήμονες εξέτασαν άτομα με πολύ χαμηλό ΔΜΣ.

Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι αυτά τα άτομα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο δραστήρια από τα άτομα με ΔΜΣ στο φυσιολογικό εύρος, σε αντίθεση με την εικασία ότι έχουν μεταβολισμό που τα κάνει φυσικά πιο δραστήρια. Επιπλέον, τρώνε λιγότερο φαγητό από εκείνους με κανονικό ΔΜΣ.

«Περιμέναμε να ανακαλύψουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά δραστήριοι και ότι έχουν υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς δραστηριότητας σε συνδυασμό με υψηλή πρόσληψη τροφής», δηλώνει ο συγγραφέας,  John Speakman, καθηγητής στα Ινστιτούτα Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen στην Κίνα και στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Αποδεικνύεται ότι μάλλον κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Είχαν χαμηλότερη πρόσληψη τροφής και χαμηλότερη δραστηριότητα, καθώς και εκπληκτικά υψηλότερους από το αναμενόμενους μεταβολικούς ρυθμούς ηρεμίας που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών τους".

Στη μελέτη συμμετείχαν 173 άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ (εύρος 21,5 έως 25) και 150 τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ως «υγιή λιποβαρή» (με ΔΜΣ κάτω από 18,5). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για δύο εβδομάδες. Η πρόσληψη τροφής τους μετρήθηκε με μια τεχνική βασισμένη σε ισότοπα που ονομάζεται μέθοδος νερού με διπλή επισήμανση, η οποία αξιολογεί την ενεργειακή δαπάνη με βάση τη διαφορά μεταξύ των ρυθμών ανακύκλωσης υδρογόνου και οξυγόνου στο νερό του σώματος ως συνάρτηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Η σωματική τους δραστηριότητα μετρήθηκε χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή κίνησης που βασίζεται στην επιταχυνσιομετρία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που είχε φυσιολογικό ΔΜΣ, τα υγιή λιποβαρή άτομα κατανάλωναν 12% λιγότερη τροφή. Ήταν επίσης σημαντικά λιγότερο ενεργά, κατά 23%. Ταυτόχρονα, αυτά τα άτομα είχαν υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς ηρεμίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενεργειακής δαπάνης σε κατάσταση ηρεμίας και της αυξημένης δραστηριότητας του θυρεοειδούς.

«Παρόλο που αυτοί οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί», λέει ο πρώτος συγγραφέας Sumei Hu, από  το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων του Πεκίνου. "Αυτό υποδηλώνει ότι το χαμηλό σωματικό λίπος μπορεί να υπερισχύει της σωματικής δραστηριότητας όταν πρόκειται για επακόλουθες συνέπειες".

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς σε αυτήν την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι αν και μέτρησαν την πρόσληψη τροφής, δεν έλεγξαν τι έτρωγαν πραγματικά οι συμμετέχοντες ή τα αισθήματα κορεσμού τους.

«Το επόμενο στάδιο είναι να κατανοήσουμε περισσότερα για τον ίδιο τον φαινότυπο και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που τον δημιουργούν πιο καθαρά», καταλήγει ο Speakman.


Σχετικά Άρθρα