ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση στη τρίτη ηλικία για να κερδίσουμε πολλά χρόνια ζωής

17 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Η  Δρ Julie Broderick, επίκουρη καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας στο Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου δημοσιεύει στο The Conversation συμβουλές άσκησης για άτομα άνω ων 60 ετών και διαφορετικών επιπέδων φυσικής κατάστασης.

«Αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που γυμνάζονται σταθερά από νέοι, είστε μάλλον η μειονότητα. Πιθανότατα θα ανήκετε στους super-agers και τα πάτε περίφημα, βελτιστοποιώντας τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο και να γεράσετε καλά», αναφέρει η ειδικός. Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους που αποκομίζουν τα οφέλη μιας δραστήριας ζωής, αφού με πιο υγιές μεταβολικό, σκελετικό, καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα ξεπερνούν ακόμα και ανθρώπους πολύ νεότερούς τους.

Συνεχίστε, λοιπόν, τις ασκήσεις όπως είναι η κωπηλασία, το τρίαθλο, τις χειρωνακτικές εργασίες όπως η κηπουρική ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει να κάνετε. Συνεχίστε να βάζετε προκλήσεις στο σώμα σας. Κάντε τη διαφορά στην καθημερινότητά σας με ένα συνδυασμό αεροβικής και προπόνησης αντίστασης, καθώς και με μια δραστηριότητα που ενισχύει την ισορροπία. Τέλος, μεγιστοποιήστε τα οφέλη για την υγεία σας κολυμπώντας», συμβουλεύει η Δρ. Broderick.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για πιθανώς χρόνια υπερφόρτωση, πράγμα που μπορεί να αποφευχθεί ενσωματώνοντας διαφορετικά είδη προπόνησης στο πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρέχετε, προσθέστε το ποδήλατο ή το κολύμπι στην εβδομαδιαία προπόνησή σας για να αποφύγετε την υπερφόρτωση ενός σημείου του σώματος.

Για αυτούς που ασκούνται σε μέτρια επίπεδα, η συνέπεια στη σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για τα οφέλη. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πηγαίνει στο γυμναστήριο, αλλά να συνεχίσει να ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα μέχρι το σουπερμάρκετ, η κηπουρική και οι δουλειές του σπιτιού είναι αρκετά για την καθημερινότητα. Ακόμα και η επανάληψη του «ανέβα-κατέβα» τις σκάλες αποτελεί εξαιρετική άσκηση.

«Αν υποφέρετε από πόνο στα ισχία ή τα γόνατα, το περπάτημα μπορεί να είναι επώδυνο, οπότε προτιμήστε το ποδήλατο ή το κολύμπι. Ο συνδυασμός της σωματικής άσκησης με την κοινωνικοποίηση μπορεί, επίσης, να βελτιστοποιήσει τα οφέλη, οπότε ίσως να δοκιμάσετε τη γιόγκα ή ένα μάθημα χορού. Τέλος, ενσωματώστε κάποια άσκηση σε εξωτερικό χώρο για επιπλέον οφέλη στην ψυχική υγεία», προτείνει η Δρ. Broderick.

Το σημαντικότερο, πάντως, είναι να αποφεύγετε μακρές περιόδους που δεν κάνετε τίποτα. Επίσης, το ιδανικό είναι να συνεχίσετε να κάνετε την άσκηση που σας αρέσει. 

Για όσους δεν έχουν μάθει να ασκούνται, μπορεί να πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, που καθιστούν την άσκηση δυσκολότερη, ή απλώς να μην έχουν συνηθίσει να ασκούνται. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να χρειάζεστε ενημέρωση από τον γιατρό σας ως προς το τι άσκηση μπορείτε να κάνετε ή εξειδικευμένες συμβουλές άσκησης από ένα φυσιοθεραπευτή.

«Αν βιώνετε τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω: απρόσμενη απώλεια βάρους, εξάντληση, βραδύτητα, αδυναμία στον καρπό και σωματική αδράνεια μπορεί να θεωρείστε αδύναμος, γεγονός που μπορεί να σας καταστήσει ευάλωτο ακόμα και σε μικρά προβλήματα υγείας. Αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ αργά να ενσωματώσετε ή να ενισχύσετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα