ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις 9 Οκτωβρίου η φετινή πορεία Europa Donna Κύπρου

21 September 2021, 14:15

images

Για 17η συνεχή χρονιά η Europa Donna Κύπρου συνεχίζει το υποστηρικτικό της έργο για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Φέτος όπως και πέρσι η πορεία με τις ροζ φιγούρες θα μεταδοθεί τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεοπτικά για το κοινό το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 16:30. H πορεία φέρει το μήνυμα «Ενωμένοι μαζί ακόμα πιο δυνατοί» και θα γίνει με λαμπαδηδρομία ως ένδειξη υποστήριξης για τους πυρόπληκτους της Κύπρου.

Τα περιστατικά καρκίνου του μαστού και ωοθηκών για το 2020 είναι:

  • 600 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες
  • 6 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άνδρες
  • 50 νέα περιστατικά ωοθηκών

Σε διάσκεψη Τύπου της Europa Donna Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, μίλησαν για το έργο της Europa Donna αλλά και τη φετινή πορεία τόσο ο διευθυντής της Europa Donna Μάριος Χαραλαμπίδης, η πρόεδρος του ΔΣ της Europa Donna Στέλλα Μάστορα αλλά και ο CEO της AstroBank, Αριστείδης Βουράκης.

Η πορεία

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το σπίτι της Europa Donna Κύπρου στην Έγκωμη. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή όπου θα γίνει η στάση στο κτίριο της ΑstroBank που είναι και ο στρατηγικός συνεργάτης της πορείας. Η λαμπαδηδρομία θα καταλήξει στον υπόγειο χώρο της πλατείας Ελευθερίας για την εκδήλωση λήξης.

Στην πλατεία Ελευθερίας οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με τις υπόλοιπες δέκα ομάδες που θα ξεκινήσουν νωρίτερα από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και μαζί θα ενώσουν τις φωνές τους, «γιατί σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή της ζωής κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μόνος», όπως τονίζεται από τους διοργανωτές.

Πως μπορούμε φέτος να στηρίξουμε την πορεία της Europa Donna Κύπρου

Αφού ο κόσμος φέτος δεν θα μπορεί να δει δια ζώσης την φετινή πορεία, μπορεί να συμμετέχει στο φετινό έργο με τους εξής τρόπους:

  • Διακοσμώντας κάτι ροζ έξω στις βεράντες μας «Ας βάψουμε την Κύπρο ροζ»
  • Συνεισφέροντας αν το επιθυμούμε οικονομικά μέσω τις ιστοσελίδας www.europadonna.com.cy
  • Αγοράζοντας και φορώντας αναμνηστικά με το λογότυπο της Europa Donna
  • Παρακολουθώντας την πορεία μέσω της ιστοσελίδας www.europadonna.com.cy ή από τον Alpha Κύπρου
  • Μοιράζοντας φωτογραφίες με ροζ φουλάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #europadonnacy2021
  • Γράφοντας στην ιστοσελίδα της Europa Donna το δικό μας μήνυμα στις φιγούρες

Η κ. Μάστορα στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά διαφορετική και δύσκολη.  «Λόγω της πανδημίας προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τους παλιούς μας ρυθμούς όσο αυτό ήταν εφικτό».

«Η Europa Donna Κύπρου με υπευθυνότητα, συνέπεια αλλά και ευαισθησία άνοιξε τα σπίτια της και παρείχε τόσο δια ζώσης όσο και ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες των προγραμμάτων ΣτηρίΖΩ, Επιστήθιες Φίλες, ΦροντίΖΩ και ΓνωρίΖΩ», πρόσθεσε.

Race for the Cure 

Στη φετινή εκστρατεία για ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού όπως ανέφερε η κ. Μάστορα, για πρώτη φορά διοργανώνεται το Race for Cure στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται για μία αθλητική διοργάνωση που έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια και στην οποία μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας είτε συμβολικά κάνοντας εγγραφή στο www.raceforthecure.eu επιλέγοντας ως χώρα την Κύπρο, είτε κάνοντας εγγραφή για συμμετοχή στο τρέξιμο των 5 χιλιομέτρων /περπάτημα 3 χιλιομέτρων ή σε άλλους διαθέσιμους αγώνες. Με την εγγραφή θα δοθούν συλλεκτικά μπλουζάκια.

Φέτος, όπως ανέφερε η κ. Μάστορα, η Europa Donna κατάφερε να συνεχίσει το έργο της με τεράστια ανταπόκριση και κατάφερε να γίνει επέκταση του προγράμματος «ΦροντίΖΩ και στην επαρχία Λάρνακας όπου προσφέρονται περισσότερες θεραπείες στους ασθενείς.

Συνοδοιπόρος η Astrobank

Σε ομιλία του ο CEO της Astrobank Αριστείδης Βουράκης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη Europa Donna ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της τράπεζας «όχι μόνο επειδή ξεπερνά τα επαγγελματικά μας όρια και τις καθημερινές απαιτήσεις του τραπεζικού τομέα, αλλά κυρίως επειδή μέσα από την πορεία των 12 χρόνων με τη Europa Donna έχουμε επιτυχία με σημαντικά και έμπρακτα αποτελέσματα».

«H τράπεζα Astrobank θα συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος με τη Europa Donna μέχρι την ημέρα που ο καρκίνος του μαστού θα είναι ο λόγος και καμιά απώλεια ζωής», δήλωσε.

«Το 2009, όταν πρωτοξεκίνησε η συνεργασία, στην πορεία περπάτησαν 300 άτομα. Το 2019, που ήταν και η τελευταία πορεία που έγινε με φυσική παρουσία, περπάτησαν πέραν των 10,000 ατόμων! Και έγινε η μεγαλύτερη πορεία ζωής που γίνεται στην Κύπρο, ίσως και στην Ευρώπη. Και αυτή η μαζική συμμετοχή συντείνει στην ενημέρωση και επιμόρφωση για θέματα του Καρκίνου του Μαστού, που κατ’ επέκταση έχουν ως αποτέλεσμα την πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση. Διότι για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση είναι που παλεύει η Europa Donna, αφού η έγκαιρη διάγνωση πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης από την ασθένεια», ανέφερε.

Τόνισε ότι δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου για τις γυναίκες, αφού μία στις 9 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα διαγνωστεί.

«Ακόμα ένα σημαντικό επίτευγμα των προσπαθειών μας είναι η δημιουργία του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού!», σημείωσε.

«Με το online petition του 2016, το μεγαλύτερο ίσως Petition που έγινε ποτέ στην Κύπρο, συγκεντρώσαμε πάνω από 30,000 υπογραφές οι οποίες λειτούργησαν ως ο τελικός μοχλός πίεσης και δημιουργήθηκε μετά από χρόνια προσπαθειών το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού στην Κύπρο. Ένα όραμα για το οποίο η Europa Donna πάλευε επί σειρά ετών! Και το πετύχαμε μαζί! Επειδή όταν η διάγνωση και η αντιμετώπιση προσφέρεται από το εξειδικευμένο Κέντρου Μαστού, αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης από την ασθένεια μέχρι και 33%», υπογράμμισε.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα