ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστέρηση στην ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για ΑμεΑ

27 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για  τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, θα συζητηθεί σήμερα στην κοινή  συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), αναφέρει ότι στους περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης Κανονισμούς του 2022 έχουν εντοπίσει πρόνοια η οποία αφορά την εκπροσώπηση των ΑμεΑ, η οποία δεν συνάδει με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυρώθηκε σε νόμο στη χώρα μας και αφορά τη διαδικασία διαβούλευσης και εμπλοκή τους για θέματα που τους αφορούν. 

Συγκεκριμένα, οι πρόνοιες για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης όπως αναφέρεται στο σημείο 3.1.γ των κανονισμών, προβλέπουν τη συμμετοχή 2 ατόμων με αναπηρίες και παιδιά με αναπηρίες, εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, ‘όπως συμφωνείται μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ) και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ)’. 

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης αναφέρει σε επιστολή του ότι «θεωρούμε λανθασμένο η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρίες να πρέπει να συμφωνείται με την ΚΥΣΟΑ ενώ υπάρχουν αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες οι οποίες δεν είναι μέλη της ΚΥΣΟΑ», προσθέτοντας ότι «αυτή η πρόνοια παραβιάζει τις πρόνοιες τη Σύμβασης του ΟΗΕ η οποία απαιτεί τη διαβούλευση και εμπλοκή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων τους χωρίς να βρίσκεται υπό την αίρεση/έγκριση κανενός».

Αναλυτικότερα, η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες η οποία έχει κυρωθεί σε νόμο από την Κύπρο (Κυρωτικός Νόμος 8(ΙΙΙ)/2011) προνοεί στο άρθρο 4(3) ότι: «κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή νομοθεσίας και πολιτικών για εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης, και των άλλων διαδικασιών λήψης αποφάσεων που αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τα άτομα με αναπηρίες, κράτη μέλη διαβουλεύονται στενά με και εμπλέκουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων τους».

Προστίθεται ότι στις 12/4/2017 κυκλοφόρησε η έκθεση με παρατηρήσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των  ΑμεΑ στην Κύπρο.

Η ΟΠΑΚ αναφέρει ότι «σε αυτή την έκθεση η αρμόδια επιτροπή επανειλημμένως συστήνει όπως η χώρα μας εφαρμόσει το άρθρο 4.3 της σχετικής σύμβασης για διαβούλευση και συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας διαπιστώνοντας ελλιπές διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ΑμεΑ».

«Θεωρούμε ότι η πρόνοια στην παράγραφο 4 παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ, δημιουργεί κίνδυνο κηδεμόνευσης των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων  ατόμων με αναπηρίες και παραβιάζει τις αρχές της ισότιμης μεταχείρισης και συμμετοχής. Αυτή η πρόνοια πρέπει να αφαιρεθεί», σημειώνεται.

Παραπλανεί η επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως

Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, σε επιστολή του αναφέρει ότι «το περιεχόμενο της επιστολής της Επιτρόπου Διοικήσεως παραπλανεί, καθότι τα όσα αναφέρει σχετικά με την παράγραφο 7 των Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (8 Μαΐου 2017) δεν αναφέρονται στις εν λόγω Παρατηρήσεις και παρουσιάζονται ανακριβώς και εσφαλμένα. Αντίθετα προς τα όσα σημειώνει η Επίτροπος, η Επιτροπή πουθενά δεν σημείωσε ότι «πέρα από την ΚΥΣΟΑ με την οποία η διαβούλευση «κρίνεται ικανοποιητική», διαπιστώνεται «ελλιπής» διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η Επιτροπή σημειώνει το αντίθετο, δηλαδή, «ενώ καταγράφεται η ύπαρξη νομοθεσίας που ρυθμίζει την υποχρέωση της δημόσιας υπηρεσίας να διαβουλεύεται με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ανεπαρκείς οικονομικούς και άλλους πόρους που παρέχονται και για την ανεπαρκή συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες όσον αφορά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπηρία», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι συνεισφορές από αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες στις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων δεν αναγνωρίζονται κατάλληλα».

Θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως

Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, αναφορικά με το θέμα, ως προς την Σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα στους ιστότοπους και στις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκπρόσωπος του Γραφείου ανέφερε «ότι είναι πολύ θετική η συμπερίληψη στη σύνθεση της προαναφερόμενης πενταμελούς Επιτροπής δύο ατόμων με αναπηρίες και παιδιών με αναπηρίες, εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, κάτι που αποτέλεσε και εισήγηση του Γραφείου μου κατά τη διαβούλευση για τη θέσπιση του περί Προσβασιμότητας των Ιστότοπων και των Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές των Οργανισμών του Δημόσιου Τομέα Νόμου».

Ωστόσο, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) εκφράζει την αντίθεσή της με την πρόνοια των Κανονισμών, βάσει της οποίας η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρίες θα πρέπει να συμφωνείται με την ΚΥΣΟΑ, ενώ υπάρχουν αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, οι οποίες δεν είναι μέλη της ΚΥΣΟΑ.

Η ΟΠΑΚ θεωρεί, ειδικότερα, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ, δημιουργεί κίνδυνο κηδεμόνευσης των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρίες και παραβιάζει τις αρχές της ισότιμης μεταχείρισης και συμμετοχής.

Συνεπώς, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι το άρθρο 4(3) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών να διαβουλεύονται με και να εμπλέκουν τα άτομα με αναπηρίες μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων.

«Επιπλέον, στην Έκθεση με τις παρατηρήσεις της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης από την Κύπρο του 2017 πέρα από την ΚΥΣΟΑ με την οποία η διαβούλευση κρίνεται ικανοποιητική, διαπιστώνεται ελλιπής διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες», πρόσθεσε.

Διασαφήνισε, λοιπόν, ότι ο εν λόγω κανονισμός δεν θα αποκλείει από τη σύνθεση της Επιτροπής οποιαδήποτε αντιπροσωπευτική οργάνωση ατόμων με αναπηρίες ή παιδιών ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του εάν αυτή είναι ή όχι μέλος της ΚΥΣΟΑ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα