ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρώμε ξηρούς καρπούς για καλή υγεία και μακροζωία

22 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα 41 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991 και 2021 οι οποίες εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στο Α-λινολενικό οξύ (ALA) και τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.

Στις μελέτες αυτές είχαν εξεταστεί οι περιπτώσεις περίπου 120.000 ανθρώπων από 18 έως 98 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα από 2 έως 32 χρόνια και αξιολογήθηκαν για παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.

Μετά τη λεπτομερή αξιολόγηση κάθε μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλή πρόσληψη ALA σχετίστηκε με 10%, 8% και 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από στεφανιαία νόσο αντίστοιχα. Αυτό ισοδυναμεί με 113 λιγότερους θανάτους ανά 10.000 άτομα ανά έτος από όλες τις αιτίες, 33 λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και 23 λιγότερους από στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη ALA σχετίστηκε με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, που ισοδυναμούσε με 63 επιπλέον θανάτους για τα υψηλότερα συγκριτικά με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης ALA το οποίο συναντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους περισσότερους ξηρούς καρπούς.

Βρέθηκε ακόμα μια επίδραση της διατροφικής πρόσληψης ALA στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού κάθε αύξηση 1g ανά ημέρα στην πρόσληψη ALA (περίπου 15 ml ελαίου καρυδιού) σχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σημειώνεται ότι λόγω του παρατηρητικού σχεδιασμού των περιλαμβανομένων μελετών, η εργασία δεν μπόρεσε να εδραιώσει αιτιότητα, αλλά ούτε και να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες ή λανθασμένες μετρήσεις τροφίμων και διατροφικών προσλήψεων που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Πάντως, η χρήση αυστηρών κριτηρίων για την ένταξη των μελετών μαζί με εντατική και συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας των μελετών υποδεικνύουν ότι τα συμπεράσματα είναι αξιόλογα. Έτσι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μελέτη προστίθεται στα στοιχεία για τα πιθανά οφέλη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την υγεία.


Σχετικά Άρθρα