ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι σημαίνει ο όρος "δυσανεξία" που μπήκε τελευταία στο διατροφικό λεξιλόγιο

18 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Η δυσανεξία σε ένα τρόφιμο δεν γίνεται άμεσα αισθητή αλλά μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια για να δώσει συμπτώματα...  Μεταξύ των άλλων μπορεί να εμφανιστεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή τη χρόνια κόπωση.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας σε τρόφιμα περιλαμβάνουν συνήθως πονοκέφαλο, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, κράμπες, τυμπανισμό, αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και δυσπεψία. 

Οι δυο πιο γνωστοί τύποι τροφικής δυσανεξίας είναι:

H δυσανεξία στη λακτόζη, μια ουσία που περιέχεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο παράγεται από το λεπτό έντερο και διασπά τη λακτόζη. Διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής δεν είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται μετά τη γέννηση με σοβαρή διάρροια, ενώ η δευτερογενής είναι πιο συχνή και εκδηλώνεται ανά πάσα στιγμή μετά την ηλικία των 3 ετών, όταν η λακτάση αρχίζει να μειώνεται.

Η δυσανεξία στη γλουτένη αφορά μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου και σχετίζεται με μια σύνθετη ανοσολογική αντίδραση. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι και οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα