ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ζωικά λιπαρά πλήττουν ακόμα και την όρασή μας

05 September 2020, 09:00

images

Η διατροφή που περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια της όρασης στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Ophthalmology.

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση που συντελεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.

«Το τι τρως φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και κατά πόσο κινδυνεύεις να χάσεις την όραση σου αργότερα στη ζωή σου», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Και συμπληρώνει ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης».

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Στην μελέτη όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα εθνικά (των ΗΠΑ) αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.300 ατόμων που δεν είχαν στην πλειοψηφία τους εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο 117 είχαν έπασχαν από την εν λόγω οφθαλμική πάθηση και 27 μάλιστα είχαν τελικού σταδίου νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της 18ετους μελέτης. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων. Και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Στις τροφές που αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο περιλαμβάνονταν: κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.


Σχετικά Άρθρα