ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστάσεις για την διατήρηση φυσιολογικών τιμών στα τριγλυκερίδια

22 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Ειδικοί από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Michigan προτείνουν για την μείωση και την διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων να ακολουθούμε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών. Συστήνουν επίσης περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών και μείωση του αλατιού και της ζάχαρης.  

Οι οδηγίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

Καταναλώστε ψάρια. Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αποτελεί μέρος μιας ωφέλιμης για την καρδιά διατροφής. Τα λιπαρά ψάρια, που περιέχουν ω-3 λιαπρά οξέα, είναι τα πιο ωφέλιμα για την καρδιά. Τέτοια είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα του γλυκού νερού, η ρέγγα και οι σαρδέλες.

Το αλκοόλ έχει ισχυρή επίδραση στα τριγλυκερίδια. Η τακτική, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και μια τυχαία υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση στα τριγλυκερίδια, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.

Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα (ειδικά στην περίπτωση που πάσχετε διαβήτη), συμπληρώνουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση και τον έλεγχο των τριγλυκεριδίων.

Αν παρόλα αυτά τα τριγλυκερίδια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καλό είναι να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό για την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που θα συμβάλει στην πρόληψη κάποιας ασθένειας. 

Σχετικά Άρθρα