ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Συνταγή" με αντικαρκινική δράση από αμερικανο-ιταλική μελέτη

16 Μαΐου 2020, 09:00

images

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά πολλές διαφορετικές μεταξύ τους με άλλη πρόγνωση και βαρύτητα. Αλλά ενώ σε θεραπευτικό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει μία μοναδική θεραπεία, σε προληπτικό και βοηθητικό φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη ομοιογένεια καθώς η υγιεινή διατροφή φαίνεται να αποτελεί "κλειδί".

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Καρκίνου IFOM του Μιλάνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα που ομοιάζει με νηστεία, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη αλλά και επικουρικά των φαρμάκων, στην θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου όταν συνδυάζεται με πρόσληψη βιταμίνης C.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ο παραπάνω συνδυασμός καθυστέρησε την εξέλιξη του όγκου σε πειραματόζωα με καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ σε ορισμένα πειραματόζωα η νόσος φάνηκε να υποχωρεί με τα ευρήματα της μελέτης αυτής να κάνουν αίσθηση ότι δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Valter Longo, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωΐας στη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και καθηγητή βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων του Dornsife Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια «για πρώτη φορά, μια μη χημική παρέμβαση -ο συνδυασμός υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C με μια δίαιτα στα πρότυπα διατροφής για αντιγήρανση- αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μη βιώσιμο για τα καρκινικά κύτταρα».

Σε αρχικό στάδιο, οι ερευνητές εξετάζοντας μεμονωμένα τη δράση της νηστείας και της βιταμίνης C, παρατήρησαν πως περιόρισαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε θάνατο σε μερικά μόνο καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους εξολόθρευσε σχεδόν το σύνολο των καρκινικών κυττάρων.

Νηστεία, βιταμίνη C και χημειοθεραπεία

Οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο των καρκινικών κυττάρων, το ογκογονίδιο KRAS, είναι η βασική ένδειξη για την αντίσταση του καρκίνου στη φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Πρόκειται για μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο ένα τέταρτο του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνων του παχέος εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός νηστείας και βιταμίνης C έδειξε να δρα επιθετικά στα καρκινικά κύτταρα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα, μια θεραπεία με βιταμίνη C ωθεί τα μεταλλαγμένα ογκογονίδια KRAS να προστατεύσουν τα καρκινικά κύτταρα αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής της φεριτίνης, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τον σίδηρο. (Καρκινοπαθείς με υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης έχουν χαμηλότερο δείκτη επιβίωσης). Μειώνοντας τα επίπεδα φεριτίνης, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν την τοξικότητα της βιταμίνης C απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.

Tην αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C symplhr;vnei η διατροφή, μέσω της ρύθμισης των επιπέδων σιδήρου και των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στο οξειδωτικό στρες. Όπως σημείωσε η Maira Di Tano, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας IFOM-FIRC στο Μιλάνο, προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι η νηστεία επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου και καθιστά τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από τις συνακόλουθες παρενέργειες.

Δεδομένου ότι μια διατροφή όπως η νηστεία αποτελεί πρόκληση για τους καρκινοπαθείς, οι ειδικοί προτείνουν ως μια ασφαλέστερη και πιο εφικτή επιλογή μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τροφές. (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λίγα γαλακτοκομικά).

Σχετικά Άρθρα