ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβάλλει τελικά το πρωινό στην απώλεια βάρους;

03 Απριλίου 2022, 09:00

images

Λέγεται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορεί η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην απώλεια κιλών; Ή μήπως η παράλειψη του πρωινού είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την απώλεια βάρους;

Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μην βοηθήσει στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά η συνήθεια του να παίρνετε πρωινό μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους και τη μεταβολική υγεία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να φάτε το πρωί εάν αισθάνεστε αρκετά πεινασμένοι.

Υπάρχει πλήθος ερευνών σχετικά με το θέμα. Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι, μεταξύ επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με συνολικά 425 συμμετέχοντες, η παράλειψη του πρωινού οδήγησε σε απώλεια βάρους μόνο ενός κιλού σε δύο μήνες σε σύγκριση με την κατανάλωση πρωινού. Ωστόσο, η μέση διάρκεια αυτών των μελετών ήταν μόλις οκτώ εβδομάδες περίπου. Οι μελλοντικές μελέτες για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ευρύτερες, διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης, σύμφωνα με την Jessica Malloy, διαιτολόγο και προπονήτρια για την ψηφιακή πλατφόρμα υγείας Noom με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν άλλωστε πολλές μεγαλύτερης διαρκείας μελέτες που δείχνουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του μειωμένου κινδύνου αύξησης του βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ακριβής αιτία και αποτέλεσμα, υπογραμμίζει η Malloy.

Άλλη έρευνα διαπιστώνει ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση - κατά την οποία ένα άτομο καταναλώνει θερμίδες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως σε χρονικά διαστήματα 8 έως 12 ωρών - μπορεί να προάγει την απώλεια σωματικού λίπους. Αυτό αφορά όσους τρώνε αργότερα και δεν τρώνε πρωινό, λέει η διαιτολόγος Erin Palinski-Wade με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ. Η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας, κατά την οποία αποφεύγετε να τρώτε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής περιορισμένου χρόνου με εκείνους που τρώνε σε μικρότερο χρονικό διάστημα –όπως όταν παίρνουμε πρωινό– το φαγητό στο προηγούμενο χρονικό διάστημα βοήθησε να βελτιώσουν το αίσθημα κορεσμού μετά τα γεύματα, εξηγεί η Palinski-Wade. Αν και ήταν μια μικρή μελέτη, έρευνα του 2020 στο περιοδικό Obesity απέδειξε αυτή τη διαπίστωση σε μια δοκιμή με 11 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι.

Συνεπώς, κατανοούμε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών διίστανται σχετικά με τη συμβολή του πρωινού στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώτε πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας. Σε κάθε περίπτωση, να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή σας και να βεβαιώνεστε πως προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία μέσα στην ημέρα.


Σχετικά Άρθρα