ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταφύλι: Φάτε ελεύθερα αν δεν έχετε διαβήτη

17 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Τα σταφύλια είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ παρουσιάζουν και υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Tο χρώμα των σταφυλιών αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, που είναι ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, η ρεσβερατρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανινών είναι μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια. Έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπρόσθετα, το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα.

Η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων, επομένως δεν είναι πιο "δύσκολα στη διαχείριση" στα διαβητικά άτομα σε σχέση με άλλα φρούτα. Παρόλα αυτά, τα άτομα με διαβήτη οφείλουν να προσέχουν πόσα φρούτα καταναλώνουν ημερησίως.

Σχετικά Άρθρα