ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν έχουμε παραπάνω κιλά δεν συνειδητοποιούμε πάντα πόσα τρώμε

26 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ εξέτασαν 221 ενήλικες με μέση ηλικία τα 54 έτη και διαφορετικό ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) ώστε να διερευνήσουν τις ποσότητες ενέργειας που καταναλώνει το κάθε άτομο σε μια μέρα, χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που ισοστάθμισε τις διαφορές των σωματοτύπων.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν ημερολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Αν και οι παχύσαρκοι ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 1200 θερμίδες και οι πιο αδύνατοι συμμετέχοντες 800 θερμίδες, στην πραγματικότητα οι παχύσαρκοι έκαιγαν 13% ή 400 θερμίδες παραπάνω.

Δηλαδή, αν και το χάσμα ανάμεσα στα αναφερόμενα γεύματα και στην πραγματική πρόσληψη ήταν μεγαλύτερο για τα παχύσαρκα άτομα, στην πραγματικότητα αυτή η κατηγορία των ατόμων έκαιγε περισσότερες θερμίδες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, το κενό αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη καύση των θερμίδων των παχύσαρκων ατόμων, σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους: «Τα βαρύτερα σώματα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια κάθε ώρα της ημέρας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Όταν λάβαμε υπόψη το διαφορετικό μέγεθος των σωμάτων και τις διαφορετικές» εξήγησαν.

Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι «οι παχύσαρκοι δεν λένε εσκεμμένα ψέματα για την πρόσληψη τροφής, απλώς καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται με το μεγαλύτερο σωματικό βάρος, υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα μεταξύ αυτού που αναφέρουν οι άνθρωποι και αυτού που πραγματικά καταναλώνουν.

Σχετικά Άρθρα