ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού

07 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Άρθρο της Δρ Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, θίγει το θέμα της θρεπτικής και προστατευτικής αξίας της βιταμίνης B6 έναντι σοβαρών ιώσεων όπως αυτή που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Στο άρθρο, η ίδια μαζί με την ομάδα της επεσήμαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες: «Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» συμπληρώνει. 

Όπως εξηγεί, η θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» μπορούν να συνδέονται με τη βαρύτητα του κορωνοϊού. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, η θρόμβωση, που επίσης συνδέεται με τον κορωνοϊό, μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά.

Που την βρίσκουμε

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αμυλούχα λαχανικά , οι μπανάνες, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά. 

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδεέται με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλότερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις. Οπότε, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη βιταμινή από τη διατροφή μας, ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργούμε μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιμώξεις.


Σχετικά Άρθρα