ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία βιταμίνη μάς βοηθάει να διατηρήσουμε την δύναμή μας

01 September 2020, 09:00

images

Η βιταμίνη C ίσως να είναι η λύση για πιο γερό οργανισμό και σώμα καθώς περνούν τα χρόνια και χάνουμε την μυική μας μάζα. Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA). 

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών που προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από εσπεριδοειδή φρούτα, μούρα και κάποια λαχανικά όπως είναι οι πιπεριές, έχουν καλύτερη σκελετική υγεία και περισσότερη μυική μάζα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα και δύναμη. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών χάνουν έως και 1% μυικής μάζας κάθε χρόνο και η απώλεια αυτή θεωρείται ότι αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα άσχημα αποτελέσματα όπως η έλλειψη επαρκούς μυικής μάζας, η σωματική ανικανότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η μειωμένη ποιότητα ζωής και ο θάνατος», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτριας από την Ιατρική Σχολή Norwich (UEA), Δρ Ailsa Welch και προσθέτει:

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με τη μυική μάζα, καθώς βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών που προφυλάσσουν το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή των μυών, επιταχύνοντας έτσι και τη φθορά λόγω ηλικίας. Μέχρι σήμερα, όμως, ήταν λίγες οι μελέτες που διερευνούσαν τη σημασία της πρόσληψης βιταμίνης C στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, γι’αυτό και εμείς θελήσαμε να βρούμε αν εκείνοι που προσλαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C έχουν μεγαλύτερη μυική μάζα».

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 13.000 ανθρώπων ηλικίας 42-82 ετών, υπολογίζοντας τη μυική μάζα και αναλύοντας την πρόσληψη βιταμίνης C με βάση ένα ημερολόγιο διατροφής επτά ημερών. Εξέτασαν επίσης την ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα των συμμετεχόντων. Όπως αναδείχθηκε, όσοι έπαιρναν τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C στη διατροφή τους, είχαν τη μεγαλύτερη μυική μάζα, σε σύγκριση με όσους είχαν μικρότερες ποσότητες.


Σχετικά Άρθρα