ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέλι: Το "χρυσό" τρόφιμο είναι και άριστο φυσικό φάρμακο

29 Αυγούστου 2020, 08:00

images

Νόστιμο, αγνό, εύκολο στην χρήση του το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό ή σε γλυκά χαρίζοντάς μας πολλά θρεπτικά συστατικά και την γλυκιά γεύση!

Εκτός από την νοστιμιά του όμως, το μέλι είναι γνωστό γα την δράση του κατά των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως αναφέρουν επιστήμονες σε μετανάλυση των ευρημάτων πολλών κλινικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές του γνωστού πανεπιστημίου εξέτασαν συγκεκριμένα τα ευρήματα 14 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.761 ασθενείς. Σκοπός η ανεύρεση της αποτελεσματικότητας σχεδόν όλων των θεραπειών έναντι λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος -μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και την καταρροή, καθώς και αντιβιοτικά. Αλλά μέσα σε όλα, σύγκριναν και την δράση του μελιού.

Όπως διαπίστωσαν, το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του βήχα (κατά 36% καλύτερο στη μείωση της συχνότητας του βήχα και 44% στη μείωση της έντασης) αφού μείωσε την μέση διάρκεια των συμπτωμάτων κατά δύο ημέρες σε σχέση με άλλες θεραπείες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο το μέλι λειτουργεί ως θεραπεία για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (ρινοφάρυγγας) είναι επειδή περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο επιδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των βακτηρίων, και καθιστά επίσης το μέλι χρήσιμο ως τοπική θεραπεία για κοψίματα και γρατζουνιές. 

Επίσης, όπως επισημαίνει το Indian Journal of Medical Research είναι πιθανό οι καούρες να οφείλονται στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος. Το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση μπορεί να αποτελέσει φυσική «ασπίδα» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, το μέλι λειτουργεί ως όπλο απέναντι στη φλεγμονή του οισοφάγου δημιουργώντας ένα στρώμα πάνω στο βλεννογόνο προσφέροντας ανακούφιση μεγαλύτερης διάρκειας.

Σχετικά Άρθρα