ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειώνουμε τις πιθανότητες για γεροντική άνοια μέσω της διατροφής

05 Ιανουάριου 2021, 16:00

images

Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της πνευματικής διαύγειας στην τρίτη ηλικία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. 

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Alzheimer’s Disease, πέραν του κόκκινου κρασιού που, καθώς φαίνεται δεν συνδέεται μόνο με την καλή καρδιαγγειακή υγεία, απέδωσαν ευεργετικές ιδιότητες για την εγκεφαλική λειτουργία στο αρνί και τα τυριά. Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία 1.787 ενηλίκων 46-77 ετών κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, μια σημαντικά μεγάλη βάση βιοϊατρικών δεδομένων περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βρετανών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα τεστ ρευστής νοημοσύνης -η νοημοσύνη που αφορά τις κεκτημένες γνώσεις και τη χρήση τους, όχι την απόκτηση νέων πληροφοριών- μέσα από αυθόρμητες απαντήσεις σε ερωτήσεις στον υπολογιστή.  Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν στην έναρξη της μελέτης (2006-2010) και σε δύο ακόμα φάσεις follow-up παρακολούθησης (2012-2013, 2015-2016).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν συμπληρωματικά σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα για: φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά ή σε σαλάτες, λιπαρά και άπαχα ψάρια, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, βόειο κρέας, αρνί, χοιρινό, τυρί, ψωμί, δημητριακά, τσάι, καφέ, μπύρα, κόκκινο και λευκό κρασί καθώς και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Συγκεκριμένα:

- Το τυρί έχει την ισχυρότερη προστατευτική δράση για τη γνωστική λειτουργία από τις απειλές του γήρατος.

- Το κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση βελτίωσε τη γνωστική ικανότητα.

- Το αρνί εβδομαδιαίως -αλλά όχι άλλο κόκκινο κρέας – συνέβαλε μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Αντίθετα το αλάτι σε αλόγιστη χρήση αποδείχθηκε επικίνδυνο για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, όχι για τον γενικότερο πληθυσμό.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφολογίας, επεσήμανε την έκπληξη από τη διαπίστωση πως τα τυριά και το κόκκινο κρασί αποδεικνύονται σύμμαχοι την πνευματικής διαύγειας, αλλά και την ανάγκη επιβεβαίωσης των συμπερασμάτων τους από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.


Σχετικά Άρθρα